Jetten sluit waterstofsamenwerking met Australië

31.01.2023 Anne Agterbos

Jetten sluit waterstofsamenwerking met Australië

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, kondigde gisteren aan dat Nederland en Australië gaan samenwerken op het gebied van waterstof. De samenwerkingsovereenkomst werd getekend tijdens een bezoek van Chris Bowen, de Australische minister van Klimaat en Energie, aan de Rotterdamse haven.

In Australië is er aan ruimte geen gebrek, en zon in overvloed, wat gunstig is voor de opwek van zonne- energie. Australië heeft de ambitie een grote producent van groene waterstof te worden, meldt Jetten. Daarnaast heeft Nederland in de toekomst meer groene waterstof nodig dan het zelf kan produceren. Australië kan daarom in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren door het Nederlandse aanbodtekort te verkleinen.

Lees ook: Import van groene waterstof biedt duurzame toekomst

Australië is niet het enige land waar Nederland mee samenwerkt voor de groene waterstofvoorziening. In 2030 wil de Rotterdamse haven vier megaton aan waterstof kunnen importeren, afkomst uit Australië, Latijns-Amerika en Afrika. Volgens Jetten vermijdt Nederland daarmee de afhankelijkheid van één land.