Job Schouten (Libra Energy): 'In de batterijsector zullen de groeicijfers hoog zijn'

25.02.2022 Nina Groot

Job Schouten (Libra Energy):

Libra Energy is sinds 2007 importeur, distributeur en full-service groothandel voor duurzame energieopwekkende producten en laadsystemen voor elektrische voertuigen. Solar365 sprak met CEO Job Schouten voor het Smart Storage Trendrapport over het afgelopen jaar en zijn kijk op de smart storage markt.

Wat zijn jullie doelen binnen de storage markt?
"De verduurzaming door middel van zonnepanelen, warmtepompen, elektrische voertuigen en batterijopslag is een grote industrie geworden. Als je kijkt naar de doelen voor deze sector die uit onze klimaatambities voortvloeien dan is verdere groei erg logisch. Specifiek voor de batterijsector, die nog in zijn kinderschoenen staat in Nederland, zullen de groeicijfers torenhoog zijn. Voor storage-oplossingen zien wij op dit moment ook aan de aanbodkant grote ontwikkelingen.

Buiten de traditionele aanbieders, de batterijenproducenten, zien we dat leveranciers van omvormers en zonnepanelen deze markt betreden. Stimulering vanuit de overheid voor verdere verduurzaming en het aanjagen van storage is nodig maar de instrumenten hiervoor moeten met zorg gekozen worden, zodat het doel van verduurzaming niet het krijgen van de subsidie wordt. Dit doel is wat mij betreft dat huishoudens een zo’n groot mogelijk gedeelte van het jaar zelf opgewekte energie gebruiken. Daarvoor is nogal wat nodig."

Welke toepassingen van batterijen zijn er in de huidige markt?
"Batterijen hebben vele verschillende verschijningsvormen: soms zijn ze modulair op te bouwen, een ander type wordt in een rek geplaatst, er zijn all-in-one solutions inclusief omvormer en dan zijn er nog de 'traditionele' thuisbatterijen die je aan de muur kan hangen. Sommigen zijn geschikt voor de toepassing met een nieuw hybride systeem, anderen voor de retrofit van bestaande systemen. Een aantal van de aanbieders onderscheidt zich door kwalitatief goede technische oplossingen, anderen door geïntegreerde totaalsystemen met goede monitoring en aansturing.

Ook zijn er de opportunisten die deze groeimarkt willen betreden zonder duidelijke USP’s. Als groothandel ligt onze meerwaarde in het bieden van de beste batterij voor iedere toepassing en het bieden van technische ondersteuning van deze nieuwe producten."

Waar ligt jullie focus in de toekomst?
"Er zijn veel zonnesystemen geplaatst in Nederland in de afgelopen jaren. De focus die lag op opwekking vraagt nu nieuwe oplossingen voor netcongestie en seizoenseffecten. We gaan op een andere manier nadenken over onze energievoorziening en daar speelt de overheid een flinke rol in. In België is de terugdraaiende teller afgeschaft begin 2021, onze omzet bestaat daar nu voor 25 procent uit storage-oplossingen.

Naast het streven naar een zo laag mogelijk energieverbruik moeten we opwek en verbruik zoveel mogelijk op elkaar gaan afstemmen. Elk seizoen heeft daarbij haar eigen uitdaging. Energieopslag in de woning kunnen we goed gebruiken om opgewekte energie in de nacht te kunnen gebruiken. De batterij in onze (toekomstige) elektrische auto kan ook werken als een goede en grote buffer, we verwachten daarom veel van bidirectioneel laden. Slimme software om zo’n systeem goed te bedienen is cruciaal."

Het volledige Smart Storage Trendrapport is hier gratis te downloaden.