Kies voor een specialisatie

19.03.2021 Anje Hoogland

Kies voor een specialisatie

Daar waar installateurs constant gewaarschuwd worden om zich breder te ontwikkelen heeft Sven Asijee van Wij Techniek juist een hele andere boodschap: “Kies een richting.” De directeur is namelijk van mening dat het vak van een paneleninstallateur inmiddels zo breed is geworden dat je je beter kunt specialiseren.

Asijee: “Kies bijvoorbeeld voor de installatie- of de softwarekant. Cybersecurity wordt ook steeds belangrijker. Het ligt in de lijn der verwachting dat alle apparaten in huis straks met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren. Van zonnepanelen tot wasmachine. Ik denk dat het beter is als iemand daar de regie op houdt en de juiste mensen daarvoor inhuurt, dan dat een iemand alles zelf probeert te doen. Dat is in eerste instantie misschien duurder. Maar uiteindelijk zal dat zich uitbetalen. Want als je het doet, kun je het beter goed doen.”

Aanbod vanuit een baan

Specialiseren kan meestal pas na een meer algemene opleiding in het beroepsonderwijs. Remco Pakker, projectmanager bij Wij Techniek: “Post-initiële opleidingen kunnen de laatste ontwikkelingen beter bijbenen. Die worden vaak ook aangeboden vanuit een baan. Ook fabrikanten en producenten van systemen bieden hier regelmatig ontwikkelingsmogelijkheden in, zoals cursussen of workshops. Het initieel onderwijs kan de marktvraag helaas niet in alle gevallen gedetailleerd volgen.” Asijee beaamt dit: “Traditionele opleidingsinstituten hebben er inderdaad meer moeite mee zich aan te passen. Daar is nog wel wat te winnen.”

Ook in de aanwas valt nog een hoop winst te behalen. Er is tenslotte steeds meer vraag naar installateurs terwijl er toch ook veel mensen weggaan uit de branche . Dit staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje van Wij Techniek, dat namens vakbonden en werkgeversorganisaties werkt aan de ontwikkeling van mensen in de technische installatiebranche. Asijee: “We moeten daarom proberen via de opleiding zoveel mogelijk jonge installateurs binnen te halen, diverse manieren van zijinstroom bevorderen en de achterdeur proberen dicht te houden.”

"Geef jongeren de regie over hun eigen ontwikkeling."

Om met het laatste te beginnen legt hij uit: “We hebben gezien dat uitstroom kan worden verminderd door meer opleidingsmogelijkheden te bieden aan werknemers. En daarin willen de jongere mensen zelf de regie hebben. Bedrijven die daarin meegaan houden hun mensen beter vast.”

Ook meer diversiteit zou volgens Asijee helpen bij de uitbreiding van de groep installateurs. “De technieksector is qua diversiteit nog niet veel veranderd. Daar valt dus nog een hoop te winnen en dat gebeurt gelukkig ook al. Wij proberen daaraan bij te dragen. Bijvoorbeeld door het organiseren van verschillende bijeenkomsten over diversiteit op de werkvloer en hoe je dan  met respect voor elkaar met elkaar kan omgaan. Het grapje van de een wordt misschien niet als grappig ervaren door iemand met een andere achtergrond. Door daar meer over te communiceren zal een diverse groep mensen zich welkom voelen.”

“Maar ook simpele oplossingen als ervoor zorgen dat er een damestoilet is dragen bij.” Op de opleiding ziet Asijee tot zijn tevredenheid dat er al steeds meer meisjes interesse tonen. Maar het aantal blijft laag. “We willen daarom succesvolle, vrouwelijke installateurs als rolmodel een podium geven.”

Iedereen betaalt mee

Maar waar leeft Wij Techniek eigenlijk van? “Installateurs dragen, zoals in de CAO is vastgesteld, via een heffing aan ons af. De helft wordt door de werkgever, en de andere helft door de werknemer betaald. Dat weten bedrijven soms niet eens. Zonde, want ze kunnen ons ook inzetten.” Asijee doet daarom gelijk een oproep: “Mis je mogelijkheden aan de ontwikkelingskant voor installateurs? Laat het ons dan weten. Bij voorkeur met een paar bedrijven samen zodat we zeker weten dat er voldoende behoefte aan is. Dan kunnen wij zien wat er mogelijk is en erin ondersteunen.”