Kleine producent kan stroom verkopen dankzij All In Power

10.03.2021 Joyce Beuken

Kleine producent kan stroom verkopen dankzij All In Power

“Iedereen kan duurzame energie verhandelen.” Dat is de korte en krachtige boodschap van All in power, een jong bedrijf dat de leverancier van duurzame stroom, die zich tussen de producent en de gebruiker bevindt, wil wegnemen. Hoe werkt dat? Melvin van Melzen, oprichter van het platform, legt het uit.

Via een bachelor in Advanced Technology en een master in Construction Management en Engineering heeft Van Melzen zich ontwikkeld tot energie-expert. “Ik werkte als consultant in de energiesector. Gaandeweg leerde ik de Nederlandse markt kennen. Al snel keek ik tegen een gat in de markt aan.”

Middenman eruit

Volgens Van Melzen gaat het mis doordat een producent energie verkoopt aan leveranciers, die het voor een hogere prijs doorverkopen aan consumenten. “Burgers betalen veel meer dan producenten verdienen.” Hij schreef zijn businessplan in 2018 toen de prijzen op hun hoogst waren. “Een zonnepark kreeg 3 cent per kWh terwijl de burger 7 á 8 cent betaalde.” Van Melzen vroeg zich af of dat niet anders kon. “Ik keek hoe de middenman er tussenuit kon worden gehaald. Zo is All in power ontstaan.”

Het is dankzij All in power nog maar een kleine moeite om duurzame energie aan anderen te verkopen. “Mensen denken dat ze direct een bedrijf moeten opzetten met een klantenservice, een financiële afdeling en het aanvragen van een vergunning. Maar dat regelen wij allemaal voor ze.” All in power regelt een contract tussen de afnemer en producent waardoor veel regelwerk wordt weggenomen.

Wordt er dan een stroomkabel getrokken tussen het park of dak waar de stroom wordt opgewekt? Uiteraard niet. “De stroom wordt geleverd via dezelfde netaansluiting als waarmee dat via een andere leverancier zou gebeuren. De meter wordt afgelezen, je betaalt dus wat je gebruikt of krijgt betaald voor wat je levert.”

Rechtstreeks naar de producent

Transparantie staat bij All in power hoog in het vaandel. “Veel leveranciers beweren dat je bij hen groene stroom koopt. Maar er gaat uiteindelijk maar een heel klein deel van de opbrengst naar de producent. Wie via All in Power stroom koopt, betaalt het zonnepark rechtstreeks voor hun dienst.” Klanten weten hierdoor ook waar een producent in investeert. “Een leverancier kan beweren duurzaam te zijn maar ondertussen wel investeren in biomassa of palmolie. Doordat je via ons dichter op de bron zit, kun je achterhalen waar je geld echt naar toe gaat.”

Aanbiedingen voor de buren

De producenten bepalen zelf voor welk tarief ze de stroom verkopen. De belastingen en netbeheerkosten worden door All in power uitgerekend. Als voorbeeld noemt Van Melzen een bedrijvenpark in Roosendaal. “Daar werd door ondernemers zelf stroom opgewekt. Hiermee klopten ze aan bij een grote leverancier, via waar ze het voor een bepaald bedrag doorverkochten aan nabijgelegen bedrijven, die op hun plaats een hogere prijs moesten betalen.” Er wordt volgens Van Melzen onder meer meebetaald aan de marketingkosten van een traditionele leverancier, terwijl deze er nagenoeg geen werk aan heeft. De groep sloot zich aan bij All in power. “Door via ons de stroom te verhandelen kunnen ze zelf de prijs bepalen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook speciale aanbiedingen doen aan buren. Wat op het bedrijvenpark voor energie wordt betaalt blijft grotendeels binnen de grenzen van het industrieterrein, de besparing wordt geherinvesteerd in extra zonnedaken.”

Van Melzen hoopt met zijn onderneming mensen enthousiast te maken over duurzame energie en zo de energietransitie te versnellen. Wie zich aan wil sluiten bij All in power of stroom wil kopen via het platform kan contact opnemen via de website.