Koolstofneutraliteit kost de VS 2,5 biljoen dollar

28.12.2020 Joyce Beuken

Koolstofneutraliteit kost de VS 2,5 biljoen dollar

Aan de befaamde Princeton Universiteit in Amerika is onderzoek gedaan naar de kosten van het verminderen van de CO2-uitstoot. De Verenigde Staten kunnen halverwege de eeuw koolstofneutraal zijn. Daarvoor moet echter diep in de buidel worden getast.

Om koolstrofneutraal te kunnen worden is een investering nodig van 2,5 trillion ofwel biljoen dollar. Er is een grootschalige verschuiving nodig op het gebied van energieopwekking, vervoer, bouw en industrie. De kosten daarvan zijn echter niet veel hoger dan die van een reguliere investering. Naast het reduceren van Co2 zijn de investeringen gunstig voor de economische groei en de gezondheid van de mens.

Bezige Biden

Het verschijnen van het rapport had een goede timing. Verkozen president Joe Biden dringt momenteel aan op een vergelijkbare transitie. Biden presenteerde daarbij een plan met betrekking tot infrastructuur en schone energie, waarvan de uitvoering zo’n twee biljoen dollar kost. Biden is zich daarbij bewust dat het plan waarschijnlijk weerstand zal ontvangen van de Republikeinen in het Congres.

380 miljard voor PV

Verdeling investeringen volgens onderzoek Princeton

Volgens het onderzoeksrapport is er 380 miljard dollar nodig voor zonne-energie. In windenergie moet 430 miljard geïnvesteerd worden. Het energienetwerk behoeft volgens Princeton een investering van 530 miljard, die grotendeels moet worden gestoken in de transmissie van stroom.