Kost interpretatiefout ons 659 miljoen?

01.12.2020 Simone Tresoor

Kost interpretatiefout ons 659 miljoen?

Minister Hoekstra van Financiën heeft 659 miljoen euro overgemaakt naar de Europese Commissie terwijl hij vindt dat deze daar absoluut geen recht op heeft. Het gaat om niet betaalde importheffingen voor EU-lidstaten die zonnepanelen van buiten de EU importeren, valt te lezen in het Financieele Dagblad.

De heffing moet dumping van goedkoop geproduceerde zonnepanelen uit China, Maleisië en Taiwan voorkomen. De Commissie bepleit dat Nederland voor de periode van 30 mei 2015 tot en met 1 maart 2017 een bedrag van naar schatting 659 miljoen euro heeft openstaan.

Interpretatiefout Nederland

Hoekstra is van mening dat Nederland dit niet hoeft te betalen omdat de zonnepanelen, die weliswaar onderdelen uit Maleisië en Taiwan bevatten, in elkaar zijn gezet in Mexico, India en Vietnam. De Commissie is het daar niet mee eens, Nederland heeft volgens hen een 'interpretatiefout' gemaakt.

Het kabinet en de Commissie gaan nu onderhandelen wie er gelijk heeft, maar Hoekstra maakt het bedrag aan niet betaalde invoerrechten toch maar vast over. Dit omdat lidstaten die belastingen aan de EU niet op tijd betalen een flinke rente moeten aftikken, deze is voor Nederland inmiddels tot 300 miljoen euro opgelopen.

Europese Hof van Justitie

De zaak werd tot nu toe geheim gehouden omdat Hoekstra probeerde er als nog uit te komen met de Europese Commissie. Nu hij heeft betaald vervalt die noodzaak. Een andere reden om het geld over te maken is overigens ook dat Nederland nu een rechtszaak kan beginnen bij het Europese Hof van Justitie. Dit is echter alleen van toepassing als Hoekstra en de Commissie er niet uitkomen.