Liander sluit 500.000ste zonnepaneleninstallatie aan

14.01.2021 Simone Tresoor

Liander sluit 500.000ste zonnepaneleninstallatie aan

In een tijd waar netbeheerders te maken hebben met een steeds voller elektriciteitsnet heeft Liander in 2020 iedere week gemiddeld ruim 2.000 installaties met zonnepanelen aangesloten op zijn elektriciteitsnetten in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland, valt te lezen in een persbericht van de netwerkbeheerder. Het gaat hierbij om zonnepanelen op woningen, bedrijfsdaken en zonneparken. Het aantal installaties groeide in 2020 met 30%, het vermogen van de zonnepanelen nam toe met 39%. Naar verwachting begin februari leveren een half miljoen zonne-installaties groene stroom aan het net van Liander.

In 2020 plaatsten 112.415 eigenaren van woningen, bedrijven en zonneparken zonnepanelen die hun groene stroom leveren aan het elektriciteitsnet van Liander. Daarmee stond de teller eind 2020 op een totaal van 487.112 aangesloten zonne-installaties. Koploper in het verzorgingsgebied van Liander is de provincie Gelderland, waar inmiddels ruim 180 duizend installaties met zonnepanelen groene stroom aan het elektriciteitsnet van Liander leveren.

Groei blijft toenemen

In 2020 groeide het totale vermogen van de zonnepanelen die groene stroom aan het net van Liander leveren met 953 megawatt tot 3423 megawatt. Daarmee is opnieuw meer vermogen aan het elektriciteitsnet gekoppeld dan in het voorgaande jaar, zo’n 80 megawatt meer dan in 2019. Het vermogen van de zonne-installaties die Liander in 2020 op zijn net aansloot is vergelijkbaar met het vermogen van alle zonnepanelen die Liander van 2011 tot 2017 aansloot. Ter vergelijking: 1 megawatt aan paneelvermogen komt overeen met een hectare vol zonnepanelen. Verdeeld over het verzorgingsgebied van Liander gaat het dus omgerekend om 3423 hectaren vol zonnepanelen.

Oplopende wachttijden

In gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet zijn grenzen heeft bereikt, kan het gebeuren dat ondernemers die nieuwe windparken of zonneparken of -daken ontwikkelen moeten wachten op transport van hun groene stroom totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Om tot die tijd het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te benutten en zoveel mogelijk groene stroom te vervoeren zetten we waar mogelijk innovatieve en slimme oplossingen in, zoals het combineren van een wind- en zonnepark op 1 kabel, transport van groene stroom over de vluchtstrook van het elektriciteitsnet en het dimmen van zonneparken.

Uitbreiding elektriciteitsnet

Met name door de snelgroeiende vraag van zonneparken en -daken naar transportcapaciteit raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol. Waar een zonnepark met een jaar operationeel kan zijn, kan de uitbreiding van een groot elektriciteitsverdeelstation dat de stroom verwerkt vijf tot acht jaar in beslag nemen, onder meer door lange vergunningstrajecten en procedures. Nederland is niet op deze ontwikkelingen ingericht. Om aan de vraag te kunnen voldoen breidt Liander het elektriciteitsnet op veel plaatsen fors uit. In 2020 investeerde het bedrijf ruim 800 miljoen euro in de energienetten, de komende jaren loopt de jaarl