Loeisnel monteren zonder gereedschap

08.10.2020 Anje Hoogland

Loeisnel monteren zonder gereedschap
Esdec

Het lijkt een utopie: zonder enig gereedschap, veilig en sneller dan ooit een enorm zonnedak leggen. Maar met het nieuwe montagesysteem van Esdec moet het gemakkelijk lukken, zo meent de leverancier van dakgebonden montagesystemen.

FlatFix Wave wordt vandaag aan het grote publiek gepresenteerd. Het systeem bestaat uit geassembleerde modules, ontworpen voor velden op grote platte daken. “FlatFix Wave is geschikt voor alle maten panelen, juist ook voor panelen van groter dan 1.80 meter. We zien een enorme ontwikkeling in de grootte van panelen. Daar hebben we rekening mee gehouden. Want zulke panelen moeten extra goed ondersteund worden”, geeft Thijs Smudde, communicatiemanager bij Esdec aan.

Minder gezwabber

Door onder elk paneel twee rails te leggen en het paneel aan de lange kant vast te klemmen zou het stevig op het dak moeten liggen en bestand zijn tegen harde windvlagen. “Bij de meeste systemen worden de panelen aan de korte zijde geklemd. Het verschil in paneelondersteuning kun je vergelijken met een A4-tje dat je aan de korte kant vasthoudt. Het gaat meer zwabberen. Bij paneelklemmen op de lange zijde verklein je dus het risico op haarscheurtjes in het paneel, wat tot verminderde opbrengst van je systeem kan leiden.”

“Grote panelen zijn booming”, vervolgt Smudde. “Dat komt ook door de gigantische ambities in de duurzame energieplannen. Om die te behalen moeten er hele grote oppervlaktes worden gevuld die ook nog eens aan steeds meer wensen en specifieke eisen van de EPC’ers en verzekeraars moeten voldoen. Wij voorzien daar met ons nieuwe systeem in.”

Het leggen gaat volgens hem zo goed als foutloos. Je klapt de geassembleerde basismodules uit op het dak, legt ze op de juiste afstand van elkaar, zet de hoge basis omhoog, klikt de stabilisatoren op hun plek en klemt de panelen zonder gereedschap vast op de montagerails. Nog even de kabels wegwerken en klaar is Kees.  “Er komt dus geen schroefje aan te pas waardoor je schade voorkomt door het te los of te vast draaien van schroeven.”

Twee tot drie keer sneller

Maar zit het systeem dan wel net zo vast als wanneer je wel schroeven zou gebruiken? “De klemverbinding is heel sterk en uitvoerig getest. Van de tien grootste paneelfabrikanten zijn er al zeven die hun goedkeuring hierop hebben gegeven. Van de andere drie verwachten we dit ook op korte termijn”, verzekert Smudde.

Hij zal de tevredenheid van de gebruikers in de gaten houden, maar is er zeker van dat ze heel content zullen zijn. “Al is het alleen al omdat op een betrouwbare en veilige manier twee of drie keer sneller klaar zijn met leggen.”