LONGI: 'trots op het N-type'

11.08.2021 Simone Tresoor

LONGI:

LONGI Solar is de grootste fabrikant van monokristallijn silicium PV-modules ter wereld en heeft alle records gebroken door in 2020 wereldwijd 24,53 GW aan zonnepanelen te verschepen. Sinds het op de markt brengen van de Hi-mo 1 module in 2016 hebben ze hard gewerkt aan het verbeteren van de efficiency van de modules.

Matthijs van de Water, Salesmanager Utility Benelux en Oost Europa legt uit: “Wij besteden maar liefst vijf procent van de opbrengst aan Research & Development en dat werpt zijn vruchten af. Op 3 juni jl. onthulde LONGI op de 15e Internationale PV en Smart Energy conferentie en beurs in Shanghai, China zijn Hi-MO N: de eerste bifaciale-module met N-type TOPCon-cellen, toonaangevend, met een zeer hoog rendement en zeer lage Levelized Cost of Electricity (LCoE) en daar zijn wij trots op.”

De Hi-MO N heeft een 182 mm cel en 72c modulegrootte en past LONGi's eigen HPC-techniek (High  Performance Cell) toe. De conversie-efficiëntie loopt daardoor op tot 22,3 procent en het heeft een vermogen van 570 Watt. Hi-MO N is speciaal ontworpen om tot een lage Levelized Cost of Electricity (LCoE) voor PV-installaties op utiliteitsschaal te komen. De installatie komt door deze lage LCoE en mede door zijn grootte, het beste tot zijn recht in een commerciële zonneweide. Daar is hij, financieel gezien en qua opbrengst, enorm in trek.

Het vlaggenschip van LONGI
LONGI verwacht dat het hun vlaggenschip zal worden in de industriële doorbraak in module-efficiëntie en energieopbrengst. De bifaciale techniek zorgt voor een energieopbrengst die twee tot drie procent hoger ligt dan die van reguliere P-type bifaciale modules. Naast een hoge energieopbrengst en weinig degradatie, toont Hi-MO N ook zijn waarde in het verlagen van bijkomende kosten. De module van 182 mm zal de kosten voor montage, kabels, omvormers en arbeidstijd minimaliseren.

Van de Water: “De combinatie van de NUL-celbeschadiging-technologie en de gepatenteerde slimme soldeertechniek zorgt voor een minimale achteruitgang van de panelen. Hierdoor is de degradatie in het eerste jaar minder dan een procent. En als je rekent dat het paneel 30 jaar meegaat, zal de conversie-efficiëntie van Hi-MO N-modules 2,45 procent hoger zijn dan die van vergelijkbare modules op de markt.”

Ook de klanten met dak worden niet vergeten
“Met de monokristallijn kwamen wij aan het limiet in efficiëntie. Om de LCoE te reduceren switchen we nu naar het N-type voor meer power en stabiliteit. We hebben alle technologie bij elkaar gestopt en dat heeft geleid tot dit voor utiliteit perfecte product. Het is ook qua installatie en transport helemaal uitgedacht. De BOS (Balance of System) laat een prachtige besparing zien, een lagere degradatie en een hogere efficiëntie, dat alles is zeer positief voor onze klanten. 

Maar uiteraard vergeet LONGI de klanten met (bedrijfs)daken niet. Hiervoor hebben zij hun HI-MO 4m serie beschikbaar. Met module-lengtes van 1 meter 75 tot 2 meter 10, goed tilbaar gewicht van 19,5 tot 23,5 kilo en een conversie-efficiëntie tussen de 20,3 en 21,2 procent. Ook bij deze producten kan de klant weer rekenen op een uitstekende energieopbrengst, een zeer lage degradatie, maximale installatiecapaciteit op een beperkt dakoppervlak en besparing op de BOS.

LONGI is exposant op Solar Solutions (Stand C5), de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa op 28-30 september in de Haarlemmermeer. Tickets bestel je hier.