Meer elektriciteit opgewekt uit kolen en hernieuwbare bronnen, minder uit gas

06.09.2022 Nina Groot

Meer elektriciteit opgewekt uit kolen en hernieuwbare bronnen, minder uit gas

De elektriciteitsproductie uit steenkool steeg in het tweede kwartaal van 2022 met 40 procent in vergelijking met een jaar ervoor. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen steeg met 25 procent. Tegelijkertijd werd er uit aardgas 19 procent minder elektriciteit geproduceerd, meldt het CBS.

In het tweede kwartaal van 2022 werd 3 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd uit steenkool, 0,9 miljard kilowattuur meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen nam met 25 procent toe tot 12,5 miljard kilowattuur.

Elektriciteitsproductie uit zon en wind
In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de productievolume meer dan verdrievoudigd. Vooral de productie van zon (40 procent) en wind (25 procent) steeg in het tweede kwartaal vergeleken met vorig jaar.

Zowel zonnig weer als een grotere geïnstalleerde capaciteit van zonnepanelen leidden in het tweede kwartaal tot een toename van de productie van zonne-energie. Vooral op het land is de toename van de windproductie te zien. Dit was het gevolg van zowel het toegenomen geïnstalleerde vermogen op land als de gunstige weersomstandigheden voor windenergie in het voorgaande kwartaal.

Elektriciteitsproductie uit aardgas
De elektriciteitsproductie uit aardgas daalde in het tweede kwartaal van 2022 met 19 procent tot 11 miljard kilowattuur vergeleken met vorig jaar. Dit geldt onder meer voor zowel  aardgasgestookte elektriciteitscentrales als gasmotoren in de glastuinbouw. Elektriciteitsproductie uit kernenergie is goed voor 3 procent van de totale productie.

De uitvoer van elektriciteit is in het tweede kwartaal van 2022 met 17 procent gestegen tot 5,1 miljard kilowattuur ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar is er weer netto-export in tegenstelling tot het tweede kwartaal van 2021.