Mega-lab voor duurzame energie TU Delft geopend

28.09.2021 Simone Tresoor

Mega-lab voor duurzame energie TU Delft geopend

Het heet het Electrical Sustainable Power Lab en het staat bij de TU in Delft. Hier moeten knappe koppen ons elektriciteitsnet klaarstomen voor de toekomst. Twee jaar is er gebouwd en nu is het klaar en het komt als geroepen. Er valt namelijk nogal wat te doen. Want waar laten we alle groene energie?

Elektriciteitskabels van dijbeenformaat, manshoge transformatoren, impulsgeneratoren als woudreuzen: in dit nagelnieuwe laboratorium van de TU Delft wordt onderzoek gedaan naar elektriciteit in al haar verschijningsvormen, schrijft de Volkskrant. Het lab is mede gefinancierd door TenneT.

Alle disciplines bij elkaar
Het grote plan achter het lab is uiteraard nieuwe technologieën te ontwikkelen om CO2-vrij energie op te wekken en slimme oplossingen te verzinnen voor ons overvolle elektriciteitsnet. En wat ook slim is: alle disciplines zitten hier bij elkaar. Voorheen had elke onderzoeksgroep op de campus zijn eigen lab: zonnecelonderzoekers, softwareontwikkelaars en specialisten in vermogenselektronica. Nu zitten ze samen en kunnen ze hun onderzoeken op elkaar aansluiten en van elkaar leren.

Een van de snufjes is een supercomputer die een exacte kopie kan simuleren van het Nederlandse elektriciteitsnet. Hiermee kunnen de onderzoekers aan de slag en innovaties testen. Al die nieuwe technologieën moeten natuurlijk getest worden. En dan liefst op een schaal die een beetje overeenkomt met de echte wereld. Vandaar dat er enorme installaties staan.

Gelijkstroom
Het stroomnet verandert de komende jaren enorm. Niet alleen gaat het van centrale naar decentrale opwekking maar het verandert ook van vraaggestuurd (bij behoefte aan elektriciteit, worden de centrales opgestookt) naar aanbodgestuurd (als de zon schijnt en het hard waait, is er veel energie). Ook zullen in de toekomst meer onderdelen van de duurzame wereld op gelijkstroom lopen met als gevolg dat ook het net steeds meer een gelijkstroomnet zal worden. Ook hier kan onderzoek op gedaan worden. Onderzoek dat zeer zeker een bijdrage gaat leveren