Met BIPV is de BENG-norm halen een peuleschil

28.10.2021 Nicolien van Loon

Met BIPV is de BENG-norm halen een peuleschil
Solar Visuals

Redenen te over om BIPV (Building Integrated PV) in te zetten. Bijdragen aan de energietransitie is een nobel streven en bijna onontkoombaar door de strengere regelgeving, zoals de BENG-normen, die eisen dat alle nieuwbouw nagenoeg energieneutraal is. Maar ook esthetisch gezien kunnen er hele interessante dingen gedaan worden met BIPV. "En het is een mooie investering", vertelde Wouter van Strien, CEO van Solar Visuals, tijdens een seminar op Solar Solutions International.

De eisen van BENG
Sinds 1 januari 2021 zijn de BENG-normen van kracht. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen en daarin ligt ook gelijk het streven van de nieuwe regelgeving. Er gelden drie BENG-eisen voor het vaststellen van de energieprestatie van een gebouw, waar men aan moet voldoen bij het aanvragen van de omgevingsvergunning voor nieuwbouwprojecten. Eén van die eisen stelt dat een bepaald percentage van de door het gebouw gebruikte energie hernieuwbaar moet zijn en dit is waar BIPV interessant gaat worden.


Bron: gemeente Amsterdam
Ruwe schatting. Daadwerkelijke conditie verschilt per gebouw. Regelgeving gepland voor 2022. Vierkante meter of benodigd PV schatting met https://pvwatts.nrel.gov/pvwatts.php

Mooie oplossing
Gebouwen van hoger dan vijf verdiepingen zullen geen dakoppervlak hebben dat groot genoeg is om aan de normering te voldoen. In zo’n geval kun je eigenlijk niet om BIPV heen. Standaard BIPV-panelen zijn zwart. Als daar in de vormgeving rekening mee wordt gehouden, kan dat heel mooi uitpakken, zoals bij het Four Elements Hotel in Amsterdam. Maar veel zwart kan ook een somber stadsbeeld geven.

Dan biedt gekleurde BIPV de oplossing. Van Strien: “Wij zijn gespecialiseerd in het custom printen van panelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onze printtechnologie zorgt voor volledige ontwerpvrijheid, gecombineerd met hoogwaardige zonne-energieproductie. Zo hebben wij voor het hoofdkantoor van Shell de logo’s van hun onderzoeksvelden verwerkt in de zonnepanelen. Dat is heel figuratief, maar je kan er dus ook hele kunstwerken mee maken.”

Bakstenen leveren niks op
Het rendement van de panelen is afhankelijk van de gekozen kleurdekking, maatvoering en zonoriëntatie. Bij PV op dak is er doorgaans een rendement van 190 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Ongekleurde panelen aan de gevel hebben een rendement van ongeveer 145 kilowattuur per vierkante meter per jaar.

Gekleurde panelen hebben gemiddeld een rendement van 116 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Van Strien: “Het verschil valt dus heel erg mee. Eén van de voordelen van BIPV is dat de opbrengst in de donkere maanden – in de ochtend en avond – tot 50 procent beter is in de verticale gevel. En vergeet niet, bakstenen leveren helemaal geen energie op.”


Bron: Supsi BiPV statusrapport 2020

Zonnegevels zijn nu al concurrerend in vergelijking met niet-actieve gevels. Zo zijn er de kosten van het BIPV-product, de elektrische installatie, het montagesysteem en de arbeid. Maar je bespaart op niet gebruikte materialen in de vliesgevel en op alternatieve oplossingen om de energieprestatienorm te halen. “En daarnaast levert het zo’n 250 tot 450 euro per vierkante meter op. Dus eigenlijk ben je gek als je het niet doet”, lacht Van Strien.