Mist en gebrek aan wind zorgen voor piek Belgische stroomprijs

08.12.2020 Simone Tresoor

Mist en gebrek aan wind zorgen voor piek Belgische stroomprijs

Er zijn gisteren recordprijzen betaald voor Belgische elektriciteit, meldt De Morgen. Een gebrek aan wind en zon en de eerste koudere dag van het jaar hebben de tarieven verdrievoudigd ten opzichte van het jaargemiddelde.

De temperatuur rond het vriespunt zorgt er voor dat elektrische kacheltjes weer worden aangestoken. Met als gevolg dat er gisteren op de Belgische stroommarkt fors moest worden betaald om elektriciteit te leveren: gemiddeld 66 euro/MWh, met pieken tot 100 euro. Ter vergelijking: het jaargemiddelde bedraagt 32,37 euro/MWh.

2.300 euro/MWh

Veel marktpartijen hebben de tekorten nog te laag ingeschat. Er was een tekort aan productie van 800 MW, zeg maar een kleine kerncentrale. Het is dan aan de netbeheerder Elia om het evenwicht te garanderen. Die rekent voor die extra capaciteit zogenaamde onevenwichtstarieven en omdat er amper aanbod was op de markt, schoten die prijzen de lucht in, tot 2.300 euro/MWh , een recordprijs.

Het weer heeft uiteraard altijd invloed op de stroomprijs en bij omstandigheden zoals gisteren is er  automatisch minder productie te verwachten uit zonne-energie. Het aandeel zonne- en windenergie in België - samen bijna 8000 MegaWatt (MW) - heeft een belangrijke invloed op het aanbod, en gisteren zijn beide vrijwel volledig weggevallen. Dit zal in de toekomst vaker voorkomen  doordat het aandeel zonne- en windenergie in de productiemix voor elektriciteit verder toeneemt.

Stroomverbinding NEMO

Het is vandaag overigens goed  te zien dat interconnectiviteit naar de buurlanden zijn werk doet: gisteren kochten handelaars in het Verenigd Koninkrijk, waar vandaag minder windenergie beschikbaar is, vrijwel alle capaciteit op die over de nagelnieuwe stroomverbinding NEMO uit België kan worden gehaald. Door de nog hogere prijzen in de realtime markten vandaag is deze stroomrichting aan het begin van de middag al teruggedraaid. De markt werkt dus wel degelijk aan het herstel van het evenwicht.