Mobiel bewateren dankzij installatie op zonne-energie

29.10.2020 Joyce Beuken

Mobiel bewateren dankzij installatie op zonne-energie

Een duurzame oplossing op een agrarisch probleem. Na een aantal drogere jaren is druppelirrigantie belangrijker dan ooit gebleken voor de landbouwsector. Mobiele zonne-energie installaties kunnen het dripsysteem nu van water en meststoffen voorzien.

De zonne-energie installaties vervangen de dieselaggregaten die hier voorheen voor werden ingezet. Naast het feit dat zonne-energie niet CO2-belastend is, zitten er ook geen brandstofkosten aan verbonden. Toch wekt het twijfel op, doordat het een vrij grote investering betreft. Als reactie hierop wordt het systeem door Broere Beregening, een bedrijf dat zich specialiseert in irrigatie, ook te huur aangeboden.

In de praktijk zijn er reeds twee mobiele installaties in werking genomen. Het veld met zonnepanelen is hierbij op een aanhanger gemonteerd en kan handmatig worden uitgeklapt. Op de wagen is een pomp gemonteerd die direct door de panelen wordt aangedreven. De bedieningscomputer is te besturen vanaf een mobiele telefoon. Hiermee kan de hoeveelheid regen bepaald worden, evenals de meststoffen die worden toegevoegd aan het water.

Wie na zonsondergang wilt beregenen, kan voor een hybride apparaat kiezen. Hierbij kan naast zonne-energie ook een dieselaggregaat worden ingezet.