Mogelijk burgerpanels ingezet bij zonneparken

01.02.2021 Joyce Beuken

Mogelijk burgerpanels ingezet bij zonneparken

Een commissie onderzoekt momenteel hoe burgerpanels kunnen worden ingezet bij plannen voor wind- en zonneparken. Zo hoopt men het draagvlak van de projecten te vergroten en ook tot nieuwe ideeën te komen, schrijft het AD.

Een burgerpanel houdt in dat een groep inwoners samen wordt gebracht om mee te praten over aanstaande plannen. “Er wordt een beroep gedaan op iemands burgerplicht”, zegt voormalig Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. ,,Het burgerpanel wordt gevraagd een concrete opdracht uit te voeren. Denk aan het zoeken van locaties voor windmolens. De groep inwoners gaat samen op zoek naar een oplossing binnen hun gemeente. Wat zijn de plussen en minnen, waar is het meeste draagvlak, welke locatie is het beste geschikt? Uiteindelijk komt het burgerpanel met een voorstel aan de gemeenteraad.’’

Buitenland als voorbeeld

Negen deskundigen onderzoeken momenteel hoe burgers beter bij de energietransitie betrokken kunnen worden. Burgerpanels worden gezien als een zeer bruikbare oplossing. Andere landen als Ierland, België en Frankrijk hebben in het verleden gebruikgemaakt van burgerpanels. In Nederland heeft dit nog niet eerder plaatsgevonden.

Wassen neus

Windmolens en zonneparken leiden vaak tot weerstand. Dit komt met name doordat de mate van inspraak maar weinig voor lijkt te stellen. “Burgers worden nu pas heel laat betrokken, als het plan al in kannen en kruiken is”, zegt Brenninkmeijer. “Op de valreep mogen inwoners nog inspreken. Er zijn dan maar twee smaken over: tekenen bij het kruisje of tegen zijn. Dat moeten we anders organiseren. Burgers moeten veel eerder bij klimaatplannen betrokken worden.”

Draagvlak

Brenninmeijer denkt dat de inzet van burgerpanels slimmere oplossingen teweeg zal brengen. Ook zal het draagvlak toenemen als panelleden zelf mee hebben kunnen denken. “In mijn werk als ombudsman heb ik geleerd dat verreweg de meeste mensen het vooral belangrijk vinden dat ze betrokken worden, zich gehoord voelen, dat het proces eerlijk en transparant verloopt. Ook als de uitkomst dan niet is wat ze zelf wensen, valt het besluit beter te accepteren.”

De komende weken houdt de commissie zich bezig met het verzamelen van best practices op het gebied van burgerparticipatie. Burgers kunnen zelf ook ideeën mailen naar BetrokkenBijKlimaat@minezk.nl.