Nationaal Solar Trendrapport: 'Groei zonnesector stokt door hogere prijzen’

26.01.2022 | Actueel Nina Groot

Nationaal Solar Trendrapport:
©Dutch New Energy Research

Hogere grondstof- en containerprijzen hadden in 2021 hun weerslag op de Nederlandse zonnesector. Volgens het Nationaal Solar Trendrapport 2022 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research werd er vorig jaar voor 3,6 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd, slechts 4 procent meer dan in 2020.

“Vooral de commerciële markt bleef achter bij de verwachtingen”, aldus Steven Heshusius, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research. “Veel ontwikkelaars stelden de aanleg van grote zonneparken uit in de hoop dat panelen en andere componenten weer goedkoper werden.”

Van opschaal- naar smartfase
De hogere panelenprijzen hadden minder effect op de residentiële markt, die vorig jaar met 17 procent groeide. Mogelijk heeft dit te maken met de gestegen stroomprijzen, die het voor consumenten extra interessant maakt om zelf elektriciteit op te wekken. "Hoge energieprijzen zijn de ultieme prikkel om te verduurzamen, afhankelijk van wat het prijsniveau op lange termijn al worden, wordt opslag hier weer nuttig."

Volgens Heshusius betreedt de markt nu een nieuwe fase, na een periode waarin het alleen om zo snel mogelijk opschalen ging. “We komen nu in een fase waarin flexibele capaciteit onmisbaar wordt. Opslag is een manier om die flexibiliteit te bieden.” De opslagmarkt is duidelijk in opkomst. “Vandaar dat we over drie weken het Smart Storage Trendrapport lanceren. De Webinar wordt vindt over drie weken plaats.”

Verwachtingen
Dutch New Energy Research verwacht dat ook de commerciële markt dit jaar weer aan zal trekken. “Nu de inflatie aanhoudt besluiten veel ontwikkelaars om toch maar aan de slag te gaan. Het afgelopen halfjaar zijn er ruim 50 procent meer zonnepanelen aangekomen in de haven van Rotterdam, dus we lijken aan de vooravond te staan van een nieuwe groeispurt”, legt Heshusius uit.

“Groei is echter geen gegeven meer, we moeten verder kijken dan opschalen, maar de juiste balans vinden door het toekomstige energiesysteem vorm te geven. Met de juiste balans groeit een systeem waar we op kunnen bouwen.”

Dutch New Energy Research
Het Nationaal Solar Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research is hét jaarlijkse marktrapport over en voor de Nederlandse zonne-energiesector en is uitermate handig voor ondernemingen, belangenorganisaties, ambtenaren en politici die diepgaand inzicht willen krijgen in ontwikkelingen en trends binnen deze sector.

In het Nationaal Solar Trendrapport 2022 vindt u essentiële cijfers over de markt, waaronder: geïnstalleerd vermogen, totale productiecapaciteit, aantal geïnstalleerde panelen en importcijfers. Ook vindt u informatie over de verdeling tussen de residentiële en de commerciële markt, een kaart van de SDE+-verdeling over de provincies, SDE+-top-10 van dak-, grond- en waterprojecten, uitgebreide SDE+-analyse, en zicht op belangrijke trends in de sector.

Zonne energieNationaal Solar Trendrapport 2022dutch new energy researchSteven HeshusiusgrondstofprijzenZonnepanelenzonne-energiesectorcontainerprijzen

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge | Commercial Designer Training

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 september 2022
09:00 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
5 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Vlotter werken met Sunny Design

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu