Nederland in top 10 landen meeste potentie duurzame energie

27.11.2020 Joyce Beuken

Nederland in top 10 landen meeste potentie duurzame energie

Ook dit jaar is Nederland te vinden in de top 10 van meest aantrekkelijke landen om te investeren in duurzame energie. Dat is te lezen in de Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) die deze week verscheen.

In de top 3 zijn Amerika, China en Australië te vinden. De pandemie lijkt wereldwijd de drang naar neutraliteit van uitstoot te versnellen. Beleggers richten hun pijlen dan ook graag op duurzaamheid.

Ruimte voor parken

Sinds 2018 staat Nederland jaarlijks in de top 10 van landen met de meeste potentie. Tot noch toe is het land steeds op de negende plek terug te vinden. Volgens de onderzoekers achter het rapport is de prominente plek met name te danken aan de mogelijkheden op het gebied van zonne-energie en windparken. De parken op land en zonnemarkt zijn interessante investeringen.

Technologie begeleidt

‘Tijdens het herstellen van de COVID-19-pandemie heeft men de kans 'to build back better'', schrijven onderzoekers in het rapport. Een belemmering is de netstabiliteit. Waterstof en kunstmatige intelligentie zullen volgens het rapport een belangrijke rol gaan spelen. Veel landen zetten technologie in om problemen die zich voortdoen bij de opschaling van hernieuwbare energie op te lossen.