Nederland is trendbepaler voor de solarwereld

18.11.2020 Anje Hoogland

Nederland is trendbepaler voor de solarwereld

Voor bedrijven die internationaal opereren in de solarwereld is Nederland een belangrijke trendsetter om in de gaten te houden. Wij lopen voor in onze eisen, aanpak en ontwikkelingen, zo merkt Olivier Jacques, wereldwijde Executive Vice President van micro-omvormerfabrikant APSystems.

 “Nederland heeft een speciale positie. De kosten van elektriciteit worden over het algemeen steeds hoger, en zonne-energie dus interessanter. Want door de sterk dalende prijzen van solarinstallaties is dit een goedkopere optie. In Nederland wordt daar vanuit de regering erg goed beleid op gevoerd. Bovendien zie je dat steeds meer zetels naar groene partijen gaan. Dat pusht de industrie.”

Interessante trends

De fransman vervolgt: “De trend die voor ons nu erg interessant is, is dat de woningcorporaties massaal individuele appartementen willen voorzien van groene energie, ook al hebben die geen eigen dak. Dat wordt door jullie overheid ook gestimuleerd door de Postcoderoosregeling. Zo worden bijvoorbeeld in een keer 250 huishoudens van een PV-systeem voorzien die daardoor direct een lagere elektriciteitsrekening krijgen. Omdat het om energie voor iedere woning apart gaat, is dat een ideale markt voor onze micro-omvormers. Ook signaleren we in Nederland de trend dat grote kantoren om worden gebouwd tot appartementencomplexen die dan ook weer kiezen voor zonne-energie. Daar lopen jullie echt in voor.”

“Nederlanders willen een hightech BMW voor de prijs van een Peugeot. Dat daagt ons uit.”

“Nederlandse solarmarkt is booming”, concludeert Jacques. “De residentiele markt is enorm gretig om panelen te installeren. Nederlanders hebben vergeleken met andere landen al een hele groene spirit. Maar geld is natuurlijk ook een echte Hollandse drijfveer. Nederlanders willen een hightech BMW voor de prijs van een Peugeot. Dat daagt ons als producenten uit om sneller te innoveren tegen een redelijke prijs. Wij zijn erin geslaagd om aan die eis te voldoen. Aansluitend kunnen wij deze eigenschappen ook in andere landen invoeren waar nodig.”

Maar over welke producten hebben we het dan? Wat zijn de laatste innovaties in omvormerland? “Voor ons geldt dat we bijvoorbeeld micro-omvormers hebben ontwikkeld die je op twee panelen of vier panelen kunt aansluiten. Normaal gesproken zijn ze gemaakt voor een individueel paneel. Door deze nieuwe micro-omvormers kun je de installaties gemakkelijker bevestigen, kun je nog beter maatwerk toepassen met minder accessoires of kabelconnectoren en druk je de totale kosten. Mét behoud van dezelfde voordelen via individuele MPPT (een mechanisme in de omvormer die zorgt dat onder alle omstandigheden het maximale vermogen uit het zonnepaneel wordt gehaald, red.) per paneel. "

"Installateur ziet meteen waar het probleem is ontstaan"

“Onze systemen integreren het Zigbee-communicatieprotocol in al onze micro-omvormers. Daar profiteren zowel huiseigenaren en huurders, als installateurs van. Datatransmissie via Zigbee is drie keer sneller dan via de kabel en veel robuuster. Het is een soort super veilig privénetwerk tussen de micro-omvormers en de communicatiegateway, zodat je kunt zien hoeveel energie elk paneel oplevert en wanneer. Zigbee is draadloos waardoor je geen energie verbruikt van je eigen elektriciteitsnet en installateurs hoeven geen kabels te trekken om bijvoorbeeld twee daken op dezelfde installatie te verbinden. Eén bewakingsgateway kan tot wel 50 installaties monitoren. Dat scheelt dus een hoop individuele apparaten. Het mooie is ook dat je het zo in kunt stellen dat huurders alleen hun eigen PV-productie kunnen zien, maar een installateur alles tegelijk. Zo kan die meteen zien waar een probleem is ontstaan en dat probleem op afstand oplossen.”

Lanceringen

Wat kunnen we in de toekomst van APSystems verwachten? “Begin volgend jaar komen we met een dubbele micro-omvormer met een vermogen van 900 watt. Dus tot wel 450 watt per paneel. Dat vermogen ligt nu rond de 380 watt. De kostenefficiëntie is daardoor ook groter. Want je kunt er meer energie mee opwekken. Een andere belangrijke innovatie is onze volgende generatie Native-3-Phase QUAD, een micro-omvormer met een vermogen tot 1800 watt. Die komt in het tweede kwartaal van 2021 op de markt.”

Ten slotte lanceert APSystems in 2021 haar eerste, eigen, residentiële wisselstroomopslag. “Modulair, volledig geïntegreerd met ons assortiment micro-omvormers, maar ook in staat om te communiceren met andere merken omvormers. Deze heeft een concurrerende prijs, beschikt over een back-up, kan op zichzelf staan én op het stroomnet worden aangesloten en voldoet aan alle veiligheidseisen.”