Nederland niets te vrezen van octrooi-oorlog Q Cells

27.10.2020 Anje Hoogland

Nederland niets te vrezen van octrooi-oorlog Q Cells

Nadat Hanwha Q Cells eerder al in Duitsland octrooigeschillen won tegen concurrenten Jinko Solar, Longi Solar en REC Group, heeft de Koreaanse paneelfabrikant vorige week aangekondigd hun patentrechten ook in andere Europese landen aan te willen vechten. Maar Nederland heeft daar niets van te vrezen, laat een woordvoerder van het bedrijf nu aan Solar365 weten.

“Q Cells zal gerechtelijke procedures voeren in geselecteerde landen in Europa, waar Q Cells-patenten zijn geregistreerd. Nederland is geen land waar octrooien van Q Cells zijn geregistreerd.” Als mogelijke landen waar ze wel naar de rechter stappen noemt het bedrijf Frankrijk en Spanje. “Als de intellectuele eigendomsrechten van ons bedrijf worden geschonden door een andere partij, zullen we een dergelijke inbreuk niet tolereren - ongeacht of die partij zich ook bevindt”, legt de woordvoerder uit.

Geen namen

Maar over welke fabrikanten ze het dan precies hebben willen ze nog niets kwijt. Wel laat de woordvoerder weten: “De mogelijkheid bestaat ​​dat we naast de huidige beklaagden andere fabrikanten als beklaagden toevoegen. Zodra alle benodigde informatie is verzameld, zijn we van plan om zo snel mogelijk juridische stappen te ondernemen in andere Europese landen.”

“Aan de hand van licentieovereenkomsten kunnen andere bedrijven legaal gebruik maken van onze patenten.”

Het octrooi waar Q Cells het over heeft beschermt een technologie van het bedrijf dat de efficiëntie van zonnecellen aanzienlijk verhoogt. In Duitsland oordeelde de rechter in juni dat Jinko Solar, Longi Solar en REC Group deze technologie ongevraagd hadden overgenomen. Het werd hen daarom verboden om een aantal van hun producten nog te maken, verkopen, importeren en distribueren. Toch staat het bedrijf ervoor open de technologie te delen: “Aan de hand van licentieovereenkomsten met andere bedrijven kunnen we hen in staat stellen legaal gebruik te maken van onze patenten met redelijke royalty's.”

Innovatie bevorderen

Maar royalty’s incasseren is niet het doel. “Wij zijn van mening dat innovatieve technologie niet kan worden ontwikkeld in de zonne-industrie als intellectuele eigendomsrechten niet kunnen worden beschermd tegen degenen die inbreuk maken op dergelijke intellectuele eigendommen.”

De woordvoerder noemt de bescherming van deze rechten een belangrijke voorwaarde voor het succes van de zonne-energie-industrie op lange termijn. “Alleen wanneer de hele industrie kan worden verzekerd van eerlijke concurrentie van technologie op basis van echte Research & Development-inspanningen, is er een toekomst voor de zonne-energie-industrie als een succesvolle bron van hernieuwbare energie.”