Nederlandse robot reinigt panelen

15.03.2021 Joyce Beuken

Nederlandse robot reinigt panelen
Nederweert24

Wie optimaal rendement wil behouden, houdt zijn panelen schoon. Daar hoef je gelukkig niet zelf het dak voor op. Solar Panel Clean (SPC) werkt sinds kort met een robot die zelfstandig panelen reinigt - met succes, meldt het bedrijf nu.

SPC meent dat reiniging jaarlijks of tweejaarlijks moet plaatsvinden, omdat het rendement flink af kan nemen als gevolg van vervuiling. “Afhankelijk van de verontreiniging kan tot 30% meer rendement verkregen worden”, stelt het bedrijf.

Stof, kalkafzetting en vogeluitwerpselen kunnen inbranden onder invloed van de zon. Hierdoor kunnen met name de randen van panelen blijvend beschadigd raken, stelt SPC. Het bedrijf is al langer thuis in de reiniging van panelen maar deed dit voorheen enkel handmatig.

Wasstraat

De robot – maar ook de handmatige schoonmakers – maken gebruik van osmose-water, een term die de meesten zullen kennen uit de autowasstraat. Hierdoor blijven er geen strepen achter op de panelen.

Hoevaak panelen volgens het bedrijf gereinigd moet worden, is afhankelijk van de omgeving waar deze zich bevinden. “Panelen die relatief vlak of helemaal plat liggen zijn gevoeliger voor vuil dan panelen die meer rechtop staan. Ook panelen die in een stoffige omgeving liggen, bv. op stallen, zijn sneller vervuild en daarom is het wenselijk om deze jaarlijks te reinigen”, stelt SPC.