Netaansluiting te klein voor een vol dak? Zo los je dat op

15.12.2021 Joyce Beuken

Netaansluiting te klein voor een vol dak? Zo los je dat op
©Prologis / Sunrock

We hebben in Nederland de ruimte en wens om meer zonnedaken te realiseren, maar hebben we de ruimte op het net daar nog wel voor? Projectontwikkelaar Sunrock laat de oplossing van netwerkcongestie niet aan andere instanties over. Bij de ontwikkeling van een complex in Tilburg werd energieopwek gecombineerd met opslag in een batterij ter grootte van een zeecontainer.

Sunrock richt zich op grotere projecten. Ze zijn actief op daken, maar zeker niet exclusief, vertelt medeoprichter Johannes Duijzer. “Zo hebben we ook drijvende zonneparken, landprojecten en zonne-carports ontwikkeld. We zien in alle segmenten nog veel potentie.”

Anderzijds ziet Duijzer ook verschillende marktbewegingen die de bedrijfsvoering zowel positief als negatief beïnvloeden. “De energieprijs schiet omhoog, wat ervoor zorgt dat zelf opwekken steeds interessanter wordt. Maar ondertussen raakt het elektriciteitsnet vol.”

Off-grid oplossing
“Deze bewegingen leiden er toe dat we niet langer enkel zoveel mogelijk panelen op het dak willen realiseren. We zien nu steeds meer de vraag ontstaan hoe we energie beter lokaal kunnen benutten, en de afhankelijkheid van het net kunnen beperken. Dat zien we nu allerlei vormen en maten aannemen.”

Klanten krijgen soms helemaal geen netverbinding meer toegewezen, vertelt Duijzer, waarna op zoek wordt gegaan naar een off-grid oplossing. “Of we zien dat klanten slechts een kleine netaansluiting krijgen. Zelfconsumptie wordt daardoor belangrijk.”

Rustige start
Dat de batterijprijzen gunstiger werden, leidde er toe dat Sunrock de pilot aandurfde: een combinatie van opwek en energie-opslag op een locatie met zeer beperkte netcapaciteit. Het dak van een groot distributiecentrum in Tilburg bood ruimte voor vier megawatt aan zonne-energie. Echter bood de netaansluiting ruimte voor slechts 2,5 megawatt.

“We hebben met behulp van de batterij maar liefst 1,5 megawatt extra aan kunnen leggen.” In januari wordt het systeem in werking gesteld. Een gunstige timing, meent Duijzer. “We hebben dan eerst een paar maanden de tijd om rustig op gang te komen en verschillende modellen te proberen, voordat het systeem in de zomer op volle toeren moet draaien.”

Congestie
Tilburg is een gebied dat op de congestiekaart al enige tijd rood kleurt. Als de pilot op gang is gekomen, volgen er snel nieuwe projecten, meent Duijzer. “We hebben er al drie á vier op de planning staan.”

Sunrock houdt als projectontwikkelaar alle trends nauw in de gaten. “We kijken altijd waar we onze klanten nú mee kunnen helpen. Voorheen was dit op grote schaal opwek ontwikkelen, nu is de prioriteit het ontlasten van het net met behulp van slimme oplossingen en opslag. Wie weet waar Sunrock zich over vijf of tien jaar mee bezighoudt, misschien wel warmte- en koudeopslag. We bewegen mee met de vraag van de markt en bieden gebruikers telkens de slimste oplossing.”