Netbeheerders gaan voor nieuw tariefstelsel

05.04.2021 Anje Hoogland

Netbeheerders gaan voor nieuw tariefstelsel

Netbeheerders willen een nieuw en eerlijker tariefstelsel voor kleinverbruikers. Want door het aanschaffen van zware apparatuur zoals een elektrische auto kan je capaciteitstarief nu in een keer gigantisch omhoog schieten. Dit komt doordat er nog te weinig tussenstappen mogelijk zijn.

Peter Hofland van Liander legt uit: “De aansluitingen zijn nu wat capaciteitstarief betreft opgedeeld in een paar groepen. Dit is ingedeeld op basis van de maximale technische capaciteit, de zogeheten zekeringswaarde. Je hebt zoals men dat wel zegt niet-verzwaarde aansluitingen en verzwaarde aansluitingen.  En daarnaast zijn er nog heel kleine aansluitingen. Bij deze kleine aansluitingen hebben we het over 1x6A- en 1x10A-aansluitingen voor bijvoorbeeld openbaar vervoer en garageboxen. Onder de verzwaarde vallen 3x35A, 3x50A, 3x63A en 3x80A. En vrijwel alle woningen vallen onder de niet verzwaarde groep die 1x25A-, 1x35A- en 3x25A-aansluitingen bevat.”

“Door de energietransitie is de groep enorm divers geworden.”

Deze niet-verzwaarde aansluitingen betalen nu allemaal eenzelfde capaciteitstarief. “Dit achten wij niet houdbaar meer omdat door de energietransitie deze groep enorm divers wordt. Van een eenvoudig appartement tot aan een grote nieuwbouwwoning met warmtepomp, zonnepanelen en elektrische auto. Maar ook een openbare laadpaal heeft een aansluiting van 3x25A. Daar kun je natuurlijk niet hetzelfde tarief voor rekenen.”

Daarom werken ze samen hard aan een nieuw tariefstelsel. Hofland: “We kijken met de belangrijkste stakeholders naar hoe er een ‘eerlijker’ tariefstelsel kan komen waarin je naar gelang je gebruik maakt van het netwerk, daar ook voor betaalt. Maar waarin je mogelijk ook minder betaalt op momenten van de dag dat er juist heel veel capaciteit beschikbaar is.”

Liander gaat de komende periode samen met collega-netbeheerders in overleg over het tariefsysteem voor kleinverbruikers met diverse stakeholders waaronder EZK, ACM, energieleveranciers en belangenorganisaties van aangeslotenen.