Netbeheerders gaan voor nieuw tariefstelsel

05.04.2021 | Interview Anje Hoogland

Netbeheerders gaan voor nieuw tariefstelsel

Netbeheerders willen een nieuw en eerlijker tariefstelsel voor kleinverbruikers. Want door het aanschaffen van zware apparatuur zoals een elektrische auto kan je capaciteitstarief nu in een keer gigantisch omhoog schieten. Dit komt doordat er nog te weinig tussenstappen mogelijk zijn.

Peter Hofland van Liander legt uit: “De aansluitingen zijn nu wat capaciteitstarief betreft opgedeeld in een paar groepen. Dit is ingedeeld op basis van de maximale technische capaciteit, de zogeheten zekeringswaarde. Je hebt zoals men dat wel zegt niet-verzwaarde aansluitingen en verzwaarde aansluitingen.  En daarnaast zijn er nog heel kleine aansluitingen. Bij deze kleine aansluitingen hebben we het over 1x6A- en 1x10A-aansluitingen voor bijvoorbeeld openbaar vervoer en garageboxen. Onder de verzwaarde vallen 3x35A, 3x50A, 3x63A en 3x80A. En vrijwel alle woningen vallen onder de niet verzwaarde groep die 1x25A-, 1x35A- en 3x25A-aansluitingen bevat.”

“Door de energietransitie is de groep enorm divers geworden.”

Deze niet-verzwaarde aansluitingen betalen nu allemaal eenzelfde capaciteitstarief. “Dit achten wij niet houdbaar meer omdat door de energietransitie deze groep enorm divers wordt. Van een eenvoudig appartement tot aan een grote nieuwbouwwoning met warmtepomp, zonnepanelen en elektrische auto. Maar ook een openbare laadpaal heeft een aansluiting van 3x25A. Daar kun je natuurlijk niet hetzelfde tarief voor rekenen.”

Daarom werken ze samen hard aan een nieuw tariefstelsel. Hofland: “We kijken met de belangrijkste stakeholders naar hoe er een ‘eerlijker’ tariefstelsel kan komen waarin je naar gelang je gebruik maakt van het netwerk, daar ook voor betaalt. Maar waarin je mogelijk ook minder betaalt op momenten van de dag dat er juist heel veel capaciteit beschikbaar is.”

Liander gaat de komende periode samen met collega-netbeheerders in overleg over het tariefsysteem voor kleinverbruikers met diverse stakeholders waaronder EZK, ACM, energieleveranciers en belangenorganisaties van aangeslotenen.

tariefstelselnetbeheerderLianderkleinverbruik

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: Advanced Installatietraining

Logo Esdec
21 april 2021
14:00 - 15:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: kansen en uitdagingen rond zonneparken

Logo Wattkraft
22 april 2021
2021-4-13 15:00:00
Online

Wattkraft

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Wireless Gateway | Product Update & Installatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 april 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu