Netbeheerders hebben voor miljarden euro's aan risico genomen met slimme meter

22.06.2021 Joyce Beuken

Netbeheerders hebben voor miljarden euro
©Energie-Nederland

Volgens het Financieele Dagblad hebben netbeheerders Alliander en Stedin een groot risico genomen door slimme energiemeters in te kopen. Mogelijk kunnen zij de meters volgend jaar al niet meer aflezen, wat een verlies van een miljard euro kan gaan opleveren.

Om de meterstanden af te kunnen lezen, maken de netbeeherders gebruik van een bepaalde radiofrequentie. Deze frequentie is echter maar tijdelijk tot hun beschikking gesteld. Volgend jaar wordt de frequentie opnieuw geveild.

Ministerie waarschuwde
Als het de netbeheerders niet lukt om de frequentie nogmaals te kunnen kopen, moeten de slimme meters vervangen worden. De meters kunnen dan namelijk niet langer communiceren hoeveel stroom er door zonnepanelen wordt teruggegeven aan het net. De kosten van de meters zelf bedragen zo’n 4,3 miljoen, maar de gehele operatie kan hen 1 miljard euro gaan kosten.

De netbeheerders waren vooraf gewaarschuwd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over het risico van het plan. Hoewel Alliander en Stedin wisten dat de koop niet toekomstbestendig was, besloten zij het plan door te zetten.

Momenteel hebben zo’n 6,3 miljoen huishoudens in Nederland een slimme meter hangen. Deze dankt zijn titel aan het feit dat de meterstand draadloos doorgeeft en registreert hoeveel stroom de huishoudens teruggeven aan het net dankzij zonnepanelen.