Never a dull moment

31.03.2022 Harry Wolkenfelt

Never a dull moment

Verzekeringen saai? Nou, ik ben van mening van niet. Waarom? De solarmarkt staat niet stil en heeft continue gevolgen, ook voor verzekeringsland. Laten wij er eens ééntje uitlichten waar ik vrijwel niemand over hoor praten, maar dat gaat volgens mij veranderen, en dat is: ‘verzekerde waarde’.

De verzekerde waarde van een PV-installatie bestaat uit het bedrag, zonder korting, benodigd voor het verkrijgen en bedrijfsvaardig opstellen van nieuwe zaken van gelijke soort en kwaliteit en met dezelfde of vergelijkbare technische specificaties, vermeerderd met de kosten van transport, (invoer)rechten en niet verrekenbare belastingen.

Om te bepalen wat er aan de hand is met de verzekerde waarde moeten we eerst teruggaan in de tijd. Naar een tijd van dalende prijzen en de gevolgen daarvan op de Capital Expenditures (CAPEX), oftewel de investeringsuitgaven, van een zonnestroominstallatie. Toen ik in 2008 begon met het verzekeren van PV-installaties was de prijs voor 1 megawatt PV-installatie circa 6 miljoen euro. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar toch, dat was de realiteit.

Vanaf 2008 zijn de prijzen fors gedaald. De laagste prijs die ik voorbij heb zien komen was 350.000 euro per megawatt. Ook de verzekerde waarde van een PV-installatie daalde net zo hard mee. Prima en logisch.

Deze waardes werden allemaal aangepast omdat mensen vonden dat hun polis, en dus hun verzekeringspremie, te hoog vonden en ergens anders lagere tarieven voorbij zagen komen. Prima, snap ik en doe ik.

Nu zijn de transportkosten het afgelopen jaar echter door het dak gegaan, materiaalkosten zijn ongelooflijk hard gestegen, arbeidskosten hebben een enorme vlucht omhoog gemaakt, en ga zo maar door. Het gevolg hiervan: de CAPEX van een PV-installatie is (zeer) fors gestegen en gaat wellicht nog verder stijgen. Dat betekent ook dat de verzekerde waarde stijgt.

Nu bellen eigenaars echter niet om eens te praten over de te lage verzekerde waarde van zijn PV-installatie. Meer premie betalen is niet wat je wilt, maar is soms toch verstandig, want door de gestegen verzekerde waarde is er nu vaak sprake van onderdekking.