Nieuw in de sector: Jonas Rauhut van SolarToday en Robbert Esseling van Alius

26.10.2021 Joyce Beuken

Nieuw in de sector: Jonas Rauhut van SolarToday en Robbert Esseling van Alius

De solarsector groeit als kool, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek stellen we iedere maand een aantal nieuwe gezichten uit de sector voor. Kersverse collega's vertellen meer over hun loopbaan, nieuwe baan en hoe de sector ze bevalt.

Wie: Jonas Rauhut (42)

Wat: International Salesmanager

Waar: SolarToday

“Ik ben naar Nederland gekomen om mee te helpen aan jullie groene toekomst, maar vooral ook omdat ik van het land houd.” Aan het woord is Jonas Rauhut, van origine Duits. Een enorm compliment over zijn Nederlandse uitspraak is op zijn plaats, gezien het feit dat hij pas op 1 juni is begonnen met zijn nieuwe baan, waar hij verantwoordelijk is voor Nederland, de Duitstalige landen en Scandinavië.

'In Duitsland werd ik wat 'te direct' bevonden'
“In Nederland wonen is altijd mijn droom geweest. Ik vind het een prachtig land en ben dol op de Nederlanders en hun mentaliteit. In Duitsland werd ik vaak wat ‘te direct’ bevonden. Daar doet men dat niet zo snel. Daarom pas ik hier zo goed. Ik vind het zeer duidelijk dat men hier eerlijk zegt waar het op staat. Als er iets niet klopt, dan weet je zeker dat een Nederlander je dat vertelt en daar kun je alleen maar van leren.”

'Ik ga hier nooit meer weg'
Voordat hij bij SolarToday terecht kwam werkte hij ook al in de energiewereld, hij was head of sales bij een Duits energiebedrijf. Heeft hij dan geen heimwee? Maar hij is er duidelijk over: “Ik heb het hier erg naar mijn zin en ik heb een huis gekocht in Enkhuizen. Daar is het prachtig wonen. Ik ga hier nooit meer weg.”

Wie: Robert Esseling

Wat: Consultant

Waar: Alius

"De HBO-studie Marketing & Communicatie heb ik mogen volgen aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Daarbij ben ik altijd werkzaam geweest in de horeca en na mijn studie kwam ik ook terecht bij een horeca groothandel, waar ik de salesafdeling versterkte. Hier kon ik kennismaken met sales bij een bedrijf met een focus op service. Corona had een grote impact op de horecabranche, waardoor ik open stond voor een stap naar een andere branche. Daarbij was ik ook  toe aan een nieuwe uitdaging."

'De organisatie is plat'
"Een voormalige collega uit de horeca werkt bij Alius, waar hij heel enthousiast over is. Hij gaf aan dat er een vacature uitstond. Hier heb ik op gereageerd en kwam in de sollicitatieprocedure terecht. Wat me meteen aansprak was de bedrijfscultuur. De organisatie is plat en de hiërarchie is niet heel strikt. Er wordt bovendien niet met targets gewerkt.

De intrinsieke motivatie is dat het draait om het beste advies en het creëren van een betere wereld voor onze kinderen. Dat vind ik een nobel streven. In mijn rol als accountmanager ben ik verantwoordelijk voor het opbouwen van relaties met bestaande en nieuwe partners van Alius. Ik kijk erg uit naar het opbouwen van deze samenwerkingen om meer te vertellen over de servicemogelijkheden van Alius."

'Duurzaamheid heb ik altijd een interessant topic gevonden'
"Ik ben benieuwd hoe de wereld er straks uitziet en hoe wij ervoor kunnen zorgen de wereld voor de volgende generaties goed achter te laten. Ik probeer me te verdiepen door veel te lezen en streamen binnen dit vakgebied en stemde tijdens mijn studie ook mijn opdrachten af op verduurzaming. Mijn afstudeeropdracht ging over urban sustainable farming.

Alius heeft goede trainingsfaciliteiten en servicemogelijkheden voor zowel onze partners als onze medewerkers. Daarmee raak je bekend met de techniek achter de systemen. Zo heb je de handvaten om het juiste advies te geven. Daarbij merk ik dat ik nog veel aan mijn horeca-ervaring heb. De stressbestendigheid en klantvriendelijkheid die ik tijdens mijn jaren in de horeca op heb gedaan komt me dagelijks goed van pas. Net als in de horeca draait het bij Alius om de ervaring van de klant zo positief mogelijk te maken."