Nieuwe Europese auto’s en bestelwagens alleen nog emissievrij vanaf 2035

28.10.2022 Jan de Wit

Nieuwe Europese auto’s en bestelwagens alleen nog emissievrij vanaf 2035
©Eneco

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een akkoord bereid over het voorstel van de Europese Commissie over emissievrije mobiliteit vanaf 2035. Dan mogen nieuwe auto’s en bestelwagens alleen nog geregistreerd worden als zij emissievrij zijn. Het voorstel is onderdeel van Fit for 55 en het eerste grote onderdeel dat nu ook officieel wettelijk is vastgesteld.

Het uitfaseren van auto’s en bestelwagens met een verbrandingsmotor zal geleidelijk gaan. Vanaf 2030 moeten nieuwe auto’s 55 procent en bestelwagens 50 procent minder uitstoten ten opzichte van 2021. Vanaf 2035 moeten beide volledig emissievrij zijn om geregistreerd te mogen worden.

Volgende week begint de Klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh (COP27) in Egypte, de conferentie loopt van 6 tot 18 november. Er was de Europese regeringsleiders veel aan gelegen om een deel van hun beleid voor die tijd wettelijk vast te leggen.

Lees ook: Elektrische mobiliteit kan 2,2 miljard euro besparen

“De overeenkomst geeft een sterk signaal af aan de industrie en consumenten: Europa omarmt de verschuiving naar emissievrije mobiliteit”, aldus Eurocommissaris Frans Timmermans.

“Europese autofabrikanten bewijzen nu al dat ze klaar zijn om het voortouw te nemen, nu er steeds meer en steeds betaalbare elektrische auto's op de markt komen. De snelheid waarmee deze verandering de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden is opmerkelijk. Het is geen wonder dat dit dossier het eerste is in het hele Fit for 55-pakket waar de lidstaten en het Europees Parlement tot een definitief akkoord zijn gekomen.”