Nieuwe lijm maakt Perovskiet-zonnecel steviger

12.05.2021 Simone Tresoor

Nieuwe lijm maakt Perovskiet-zonnecel steviger

Perovskiet-zonnecellen hebben een minpunt: ze zijn wat kwetsbaarder dan zonnecellen van ander materiaal. Maar nu is er een nieuwe lijm ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers die de gevoeligste verbinding in de zonnecel robuuster maakt, schrijft Change inc. Een toepassing op grote schaal is een stap dichterbij.

De lijm bestaat uit een mengsel van moleculen dat, wanneer hij droogt, op een specifieke manier verbinding zoekt met materialen in de omgeving. Een combinatie van silicium en jodium zorgt voor een laagje dat de verbinding maakt tussen de laag perovskiet en de elektrodelaag eronder.

Tot 50% steviger
Deze verbinding is volgens wetenschappers het zwakste punt van de perovskiet-zonnecel. Door temperatuurschommelingen en bijvoorbeeld hagel kunnen de lagen loslaten. Dit maakt perovskiet gevoeliger voor defecten dan een normale zonnecel van silicium. Met de lijm gaat de cel langer mee en is hij 50% steviger. Dat heeft grote gevolgen voor de levensduur van de cel. Waar een gewone perovskiet-cel na 700 uur al op slechts 80 procent van de oorspronkelijke energie zat, gebeurde dit bij de versterke cel pas na 4000 uur.

De lijm van de toekomst
Deze methode lijkt goed te werken met relatief eenvoudige materialen. Als het ook op grote schaal werkt, is een belangrijk minpunt van perovskiet zonnecellen weggenomen en is de lijm misschien wel de toekomst van massale betaalbare zonne-energie.