Nieuwe manier voor opslag zonne-energie uitgevonden

16.12.2020 Simone Tresoor

Nieuwe manier voor opslag zonne-energie uitgevonden

Een team van onderzoekers van de Lancaster Universiteit in het Verenigd Koninkrijk heeft een geheel nieuwe manier bedacht om zonne-energie voor meerdere maanden op te slaan, met de mogelijkheid het om te zetten in warmte, valt te lezen op futurism.com.

Het idee is om tijdens de zonnige zomermaanden aanzienlijke hoeveelheden zonne-energie op te vangen en op te slaan voor gebruik in de winter. Hun methode maakt het mogelijk huizen of kantoren aanvullend te verwarmen.

Gebogen veren

De onderzoekers ontwikkelden een "metaal-organisch raamwerk" dat bestaat uit metaalionen die met een soort zwemvliezen zijn samengesmolten tot driedimensionale structuren. Speciale moleculen die in de poriën van deze raamwerken zitten, kunnen UV-licht absorberen en van vorm veranderen wanneer licht of warmte wordt toegediend. Deze speciale moleculen kunnen bij kamertemperatuur worden vastgehouden totdat externe warmte wordt toegediend. Dan verandert hun toestand, zoals een gebogen veer die terugspringt. Op deze manier kan het materiaal meer dan vier maanden energie opslaan.

Gratis energie

Het materiaal werkt een beetje als de materialen die worden gebruikt bij handwarmers. Alleen is het leuke bij dit materiaal dat het ‘gratis’ energie rechtstreeks van de zon opvangt. Volgens de onderzoekers zou dezelfde technologie ook kunnen worden toegepast voor gegevensopslag en zelfs voor medicijnafgifte.