Nul op de meter van gemeentehuis Dronten

02.02.2021 Simone Tresoor

Nul op de meter van gemeentehuis Dronten
Kennisplatvorm Duurzaam Gebouwd

Het gemeentehuis in Dronten moest nodig op de schop. Maar hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonbeeld van grootschalige verduurzaming? In samenwerking met de provincie, partijen uit het bedrijfsleven en met behulp van een subsidie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) werd het gemeentehuis omgebouwd tot een volledig energieneutrale werkplek, valt te lezen op het kennisplatvorm Duurzaam Gebouwd.

Het gemeentehuis, ontworpen door Piet Tauber, is in 1981 in gebruik genomen. In plaats van een nieuw pand te betrekken, koos de raad er in december 2018 voor het gemeentehuis te renoveren. Het pand staat op een logische plek in het centrum, en is onderdeel van het straatbeeld van de gemeente. In december 2019 is de renovatie gestart, en voor dit project is ruim 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Op 8 maart 2021 wordt het nieuwe gemeentehuis in gebruik genomen.

Ook al het gebruik van laptops op nul

“Twee jaar geleden wisten we nog niet precies wat we gingen doen,” zegt projectmanager Pieter van Kruistum. Het was duidelijk dat het gebouw aardgasvrij moest worden, maar er waren meer ambities: “Nul op de meter slaat meestal op koelen en verwarmen, maar bij ons gaat het over alle energie – ook laptops, lampen, et cetera.” De vele wanden en kleine kamertjes moesten ruimte maken voor grote ruimtes, glazen wanden en een meer informele inrichting.

PowerParking-project verhuisd

Doordat Lelystad Airport nog niet geopend wordt voor vakantievluchten was de provincie Flevoland op zoek naar een nieuwe locatie voor het PowerParking-project, waarbij parkeerplaatsen met pv-panelen lokale energiecentrales worden. Dit project werd verhuisd naar Dronten waar de parkeerplaats achter het gemeentehuis werd omgetoverd tot PowerParking. Daar kunnen dankzij de vier innovatieve Quattro laadpalen zestien elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen.

Batterij voor eigen gebruik

Ook werd er een zeer duurzame en innovatieve NiMH-batterij van het Amerikaans-Zweedse Nilar geplaatst waarmee teveel geproduceerd stroom van de zonnecollectoren kan worden opgeslagen  om die op een later moment te gebruiken. De renovatie is binnen budget en planning gebleven en heeft een gemeentehuis vol lichte, leefbare werkplekken opgeleverd. Dankzij zonnepanelen, verbeterd klimaatbeheer, isolatie en een grijswaterplan, wordt een geschatte CO2-reductie van 138,6 ton bewerkstelligd.