Ondanks crisis 5% wereldwijde solargroei

28.10.2020 Anje Hoogland

Ondanks crisis 5% wereldwijde solargroei

Doordat wereldwijde zonne-PV-markten de uitdagingen van de coronaviruspandemie blijven doorstaan, wordt verwacht dat zonne-PV-installaties dit jaar 115 GWdc zullen bereiken. Zo blijkt uit de laatste kwartaalvooruitzichten van Wood Mackenzie. Dit is 5% meer dan het totaal dat in 2019 wereldwijd is geïnstalleerd.

Hoewel veel projecten eerder in 2020 vertraging opliepen als gevolg van corona, heeft de groei er volgens Ravi Manghani van Wood Mackenzie  mee te maken dat de ernstigste lockdowns inmiddels in bijna alle landen zijn geëindigd, waardoor de bouw op PV-locaties kunnen doorgaan zoals gepland. Manghani: “De jaarlijkse groei van installaties zal zich elk jaar voortzetten tot 2025, met een maximum van 145 GWdc. De enige uitzondering is 2024, wanneer de Amerikaanse markt zal vertragen na de laatste stap in het ITC-schema.” Solar Investment Tax Credit (ITC) is een van de belangrijkste federale beleidsmechanismen om de groei van zonne-energie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

Chinese markt blijft met 30% groeien

In Azië zet de Chinese markt zijn robuuste herstel voort. Wood Mackenzie verwacht nu 39 GWdc aan installaties tegen eind 2020. Van dit totaal zal 27 GWdc in de tweede helft van het jaar worden geïnstalleerd. De pijplijnen voor zowel subsidievrije als geveilde projecten zijn in 2020 explosief gestegen en de Chinese markt zal jaar op jaar met 30% groeien, ondanks een kortdurende verstoring van de toeleveringsketen die de aanschaf van modules voor sommige ontwikkelaars vertraagt.

Slecht nieuws voor India

Het aantal gevallen van coronavirus in India daarentegen blijft toenemen en maatregelen voor sociale afstanden zullen de installatieactiviteit waarschijnlijk op zijn minst de rest van het jaar vertragen. Zonder handhaving van het beleid is het onwaarschijnlijk dat het Indiase doel van 100 GW voor zonne-energie wordt gehaald. Volgens de analyse van Wood Mackenzie zullen Indiase PV-installaties in 2020 slechts 4,9 GW bedragen, een daling van 42% ten opzichte van 2019 en het laagste niveau sinds 2016.

De voorkeur van de Europese Commissie voor een emissiereductie van 55% tegen 2030 is een positief langetermijnsignaal naar de markt in Europa. Om deze doelstelling te halen, schat Wood Mackenzie dat het aandeel van hernieuwbare energie in de stroomvoorziening in de EU tegen 2030 moet stijgen tot 65%, tegen 38% in 2020.

In de VS zijn de tijdlijnen grotendeels ongewijzigd als gevolg van de pandemie, hoewel ook hier dalingen zichtbaar waren. Maar de installateurs zijn er grotendeels in geslaagd om vertragingen op te lossen met behulp van virtuele verkoop- en vergunningsplatforms.

Brazilië en Chili redden Latijns-Amerika

Toestemming en lage energieprijzen zijn de belangrijkste uitdagingen voor ontwikkelaars in Latijns-Amerika. Desalniettemin verwacht Wood Mackenzie dat de markt ook hier dit jaar zal blijven groeien nu projecten online komen, ondanks economische en lockdown-gerelateerde tegenslagen. Toenemende projectplannen in Brazilië en Chili zullen de belangrijkste groeimotor van deze regio zijn, aangezien politieke en regelgevende onzekerheid het potentieel van de Mexicaanse markt bedreigt.

In het Midden-Oosten blijven de pijlen regionaal gericht op felle tariefconcurrentie en top-down aanbestedingen. In Afrika begint de cyclus van projectontwikkeling te verkorten. In het Midden-Oosten en Afrika tezamen zit volgens Wood Mackenzie voor meer dan 1 GW aan commerciële en industriële projecten in de pijplijn.