Onderconstructie plaatsen zonder je gereedschap? Solarstell maakt het waar

21.02.2022 Nina Groot

Onderconstructie plaatsen zonder je gereedschap? Solarstell maakt het waar
©Solarstell

“Wij leveren montagesystemen voor elk dak én elk zonnepaneel”, is de leus van Solarstell. Maar wat voor producten zijn dit specifiek en met welke innovaties zijn zij op dit moment bezig? Peter Macquiné, productmanager van het Nederlandse Solarstell, brengt de lezers van Solar365 graag op de hoogte.

Ooit begonnen in Amersfoort, nu gevestigd in Zwolle. Alles wat Solarstell verkoopt maken zij in eigen beheer, met maar een klein deel uitbesteed werk. “Alle producten die wij op de markt brengen hebben wij zelf, vanuit niets bedacht.”

En wanneer zij wel iets uitbesteden, doen ze dit in Nederland. “We krijgen bijvoorbeeld onderdelen uit Assen, Gaanderen en Lelystad. Zo houden we goed zicht op het productieproces, hebben korte lijnen én stoten we minder CO2 uit.” Het doel van Solarstell is dan ook het verzorgen van een product aan de installateur dat niet alleen goed is, maar ook makkelijk te installeren is én snel werkt.

Zonder een Makita het dak op
De afgelopen septembereditie van Solar Solutions International heeft Solarstell een van de innovaties uit de nieuwe Next-lijn, de next montagebeugel voor steel-deck daken, al gelanceerd. Dit is een kleine beugel die toegepast wordt op staaldaken en is compact, efficiënt en bovendien betaalbaar.

Maar een nieuwe innovatie uit dezelfde lijn staat inmiddels weer klaar: next voor pannenpak. Dit is een dakhaak die volledig verstelbaar is, zonder dat je daar gereedschap bij nodig hebt. “De installateur kan met de hand de complete onderconstructie plaatsen op een pannendak, zonder dat daar een Makita of schroevendraaier aan te pas komt.” Een systeem waar Solarstell overigens het octrooi op heeft verkregen.

Daarbij is de eindklem van de constructie geïntegreerd in de eindkap, zodat je een nettere afwerking hebt, en je de mogelijkheid krijgt om de panelen volledig uit te lijnen. “Dit complete systeem hopen we ergens in de tweede helft van 2022 te lanceren.”

Hoewel de lancering dus nog even op zich laat wachten, is het product al wel in definitieve vorm te bewonderen op de aanstaande editie van Solar Solutions International.

Maar hoe werkt dit?
In een notendop: er zijn verschillende maten dakhaken die meteen op het dak passen en er zijn verstelbare haken. De next-haak plaats je op een pannendak waarna je de haak als het ware dicht ratelt, daardoor deze zich vastklemt aan de dakpan. “We hebben deze functionaliteit zo uitgebreid dat hier geen schroef meer bij nodig is. Wij noemen dit tool-loos monteren.”

En dit is nog niet alles, want ook de hoogte is tool-loos te verstellen. “Waar je bij andere haken nog een schroef open moet draaien met gereedschap, kun je dat met deze innovatie zonder het gebruik van gereedschap doen.” In de praktijk betekent dit dat wanneer je op een dag alleen de onderconstructie gaat plaatsen, je door een leverancier de onderconstructie op locatie laten kan laten afleveren en jij op je fiets (zonder zware gereedschapskoffer) erheen kan komen. “Als er een steiger staat, kun je zo zonder gereedschap naar boven klimmen en meteen aan de slag om de constructie te plaatsen.”

Toekomstige innovaties
Naast de Next-innovatie heeft Solarstell voor de toekomst al een nieuw product-idee klaarliggen. “Op dit moment zitten wij met een ander product in de designfase. Dit is een compleet draadgootsysteem voor voornamelijk platte daken én stalen daken.” Op dit moment biedt Solarstell al een platdak-systeem genaamd ‘Connect’ aan. Het nieuwe product biedt voor dit bestaande systeem een bijpassend draadgootsysteem aan.

“Ook zijn wij bezig met de ontwikkeling van een adapter dat op het platdaksysteem past en op de draadgoot geklikt kan worden. Hiermee kun je vanaf een platdaksysteem, vanaf een stalen wand of een betonnen wand de draden naar beneden leiden. Dit maakt het product multi-inzetbaar voor het bevestigen van draadgoten.” 

Nieuwsgierig naar de producten? Solarstell is exposant op Solar Solutions International (Stand B3), de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa op 12,13 en 14 april in de Expo Haarlemmermeer.