Onderzoek naar effect zonnepanelen op veiligheid dijk

20.10.2021 Joyce Beuken

Onderzoek naar effect zonnepanelen op veiligheid dijk
© Omroep Gelderland

Het Waterschap Rivierenland onderzoekt in Arnhem middels een pilot hoe zonnepanelen op een dijk presteren. Door verticaal en horizontaal panelen te plaatsen kan over twee jaar bekeken worden wat het effect is voor de ondergrond van de dijk. Het is van belang dat de grasmat op de dijk de veiligheid blijft garanderen.

De pilotpanelen liggen op de Drieseldijk in Arnhem, naast een rioolwaterzuivering. Met de proefopstelling wil Waterschap Rivierenland ondervinden of het plaatsen van panelen op een dijk invloed heeft op planten, dieren en de grasmat. Ook wordt nauw in de gaten gehouden of er geen scheuren in de dijk ontstaan.

Grasmat veiligheid
Op basis van de uitkomst van de proef wordt in 2023 duidelijk of er meer zonnepanelen op dijken geplaatst kunnen worden, en onder welke voorwaarden dit kan gebeuren. Het belangrijkste is dat de dijk en de grasmat stevig genoeg blijven met de panelen erop.

Anticiperen op toekomst
Als de pilot succesvol blijkt, betekent dat niet dat de dijken in de jaren erna vol worden gelegd met panelen. Henk van 't Pad, lid van Waterschap Rivierenland: "We hebben een voorkeur voor gebruik van bestaande daken en terreinen. Maar we verwachten ook dat er in de toekomst meer vraag komt naar ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Gemeenten gaan over de ruimtelijke invulling. Als deze vraag komt, willen wij voorbereid zijn. We willen dan weten of zonnepanelen op de dijk een optie is. En zo ja, onder welke voorwaarden. Zo anticiperen we op de toekomst."

De huurder van het dijkhuisje kan zijn geluk niet op. Dankzij de pilot ontvangt hij groene stroom. "Dat is natuurlijk een prettige meevaller als de energieprijzen hoger worden." Daarnaast benadrukt hij voorstander te zijn van het gehele project.