Onderzoek NVDE: Gunstige zomer voor solarbranche na coronadip

27.10.2020 Joyce Beuken

Onderzoek NVDE: Gunstige zomer voor solarbranche na coronadip

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft middels een nieuwe onderzoek aangetoond dat er nog altijd een groot tekort aan installateurs is in de solar branche.

NVDE heeft het onderzoek uitgevoerd middels een enquête. In september, voordat de gedeeltelijke lockdown werd ingevoerd, zag het er na eenaantal stroeve maanden weer enigszins gunstig uit voor de sector.  Uit inventarisatie van het NVDE blijkt dat ondernemers moeite ondervinden met om de regels heen werken.

Optimisme in bedwang

Dit is de vierde keer dit jaar dat het NVDE het onderzoek uitvoert. ABN AMRO waarschuwt de ondernemers niet te optimistisch te zijn. Het aflopen van coulante regelingen met de bank, en het verscherpen van de eisen voor steunmaatregelen kunnen weleens tegenvallers als gevolg hebben. NVDE pleit voor gerichte steunmaatregelen waarmee verduurzaming kan worden voortgezet, om zo aan de klimaatdoelen te kunnen blijven vasthouden. Een groot aantal ondernemers uit de solarbranche is bezorgd dat de energietransitie vertraging oploopt door de coronacrisis.  

Recht op subsidie niet direct onttrokken

De angst bestaat dat door de vertraging bij installatie, een aantal projecten niet meer in aanmerking komen voor eerder toegezegde subsidies. Echter krijgen projecten uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) die in 2020 opgeleverd hadden moeten worden een jaar uitstel door corona. Projecten die in 2021 zouden moeten zijn afgerond hebben hierdoor echter nog geen zekerheid met betrekking tot de subsidie.

Het volledige rapport van NVDE kan worden gelezen op de website.