Ongevraagd advies

22.10.2020 Romano Hagen

Ongevraagd advies
Roderick Leeuwenhart

Ruim 20 jaar geleden studeerde ik af aan de Universiteit van Leiden. Trots dat ik wat wist over belastingen, althans, ik dacht dat ik er wat van af wist. Toen ik in de rechtspraktijk begon te werken realiseerde ik mij echter snel dat ik nog niet zoveel wist.

15 jaar later was ik eigenaar van een accountantsorganisatie met AFM-vergunning. Wat een avontuur om dat te mogen bouwen. Ik kwam het verduurzamen tegen en ben mij gaan verdiepen in dat avontuur. In het begin leek het simpel, maar al snel realiseerde ik mij weer dat ik nog niet zoveel wist.

Regels passen niet bij verduurzaming

De huidige klassieke regelgeving sluit namelijk niet aan bij het fenomeen verduurzamen. Heel veel goede en vooruitstrevende initiatieven in de verduurzaming worden hierdoor tegengewerkt. Is (of beter gezegd, wanneer is) een zonnepaneel bijvoorbeeld roerend of onroerend? En is dat voor de Omzetbelasting anders als voor het Burgerlijk Wetboek? Misschien denkt u, wat maakt dat uit, maar het is een wereld van verschil bij bijvoorbeeld het financieren van zonnepanelen. Onderpand aan een financier geven is bij roerende zaken namelijk veel makkelijker dan bij onroerende zaken. Maak je een verkeerde keuze, dan heb je geen onderpand.

Bovendien, wat is een zonnepaneel als onderpand waard? Een tweedehands zonnepaneel op andermans dak levert geen waardevol onderpand op. Een zonnepaneel wekt heel lang stroom op wat ook heel lang opbrengst genereerd, maar de waarde voor onderpand is niet veel. En een zonne-installatie valt bovendien ook niet zonder capriolen weg te halen, als het roerend is.

Een financier (lees: bank) kijkt naar de waarde en niet naar de opbrengst. En ze kunnen ook niet anders, want dat vloeit voort uit de regelgeving. Daarom wordt de leencapaciteit bepaald aan de hand van het resultaat van de onderneming of het inkomen van de consument. Terwijl de rente en aflossing eigenlijk altijd lager is dat het rendement.

Nooit oprecht

En de AFM stelt bovendien zeer strenge regels aan consumentenfinancieringen om de consument te beschermen tegen woekeraars. Heel goed bedoeld, maar in deze regels staat dat wanneer een consument een advies krijgt, de adviseur alleen voor zijn werk door de financier betaald mag worden. En dat doen veel banken en bijvoorbeeld SVn niet. Daardoor zal de onafhankelijke adviseur altijd iemand aanraden die hem wel betaald, en daarmee kan die nooit een oprecht en eerlijk advies geven.

Ongevraagd advies: Zorg dat verduurzaming als roerend beschouwd wordt en maak voor verduurzaming een uitzondering zodat een eerlijk financieel advies gegeven kan worden. Dan kan de verduurzaming pas echt versneld worden, dat weet ik wel.