Ook banken denken mee over financiering zonne-energie

19.02.2020

Ook banken denken mee over financiering zonne-energie

Verduurzamen wordt meer en meer de norm, maar gaat vanzelfsprekend nog steeds gepaard met flinke investeringen, zowel voor consumenten als voor het bedrijfsleven. Hoe gemakkelijk is het momenteel om leningen te krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen? En zijn er ontwikkelingen aan de kant van banken of blijven deze achter?

Nu er onlangs nieuwe varianten van de standaardakte voor de financiering van zonnepanelen werden aangekondigd, is dit het perfecte moment om deze constructies onder de loep te nemen.

Standaardakte voor financierbaarheid
De nieuwe varianten in kwestie werden aangekondigd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB); de NVB kwam zo’n twee jaar geleden reeds op de proppen met een standaardakte om de financierbaarheid van zonnepanelen op bedrijfsdaken gemakkelijker te maken.

De betrokkenheid van meerdere partijen bij zonne-energieprojecten zorgde voor een complexere situatie dan wenselijk – of nodig – was. Met de standaardakte trachtte de NVB in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en andere organisaties overzicht te creëren in deze constructies.

Nieuwe varianten: erfpacht- & leaseconstructies
De twee nieuwe varianten zijn specifiek ontwikkeld voor erfpacht- en leaseconstructies. Deze komen van pas in situaties waar niet de dakeigenaar, maar een andere partij de zonnepanelen plaatst en uitbaat. Met betrekking tot hypotheken en financiering was dit tot nu toe een uitzonderlijk onoverzichtelijke constructie; het is dus de bedoeling hier, net als twee jaar geleden, duidelijkheid in te scheppen.

Als het aankomt op erfpachtconstructies, heeft men regelmatig te maken met nóg een partij tijdens de onderhandelingen: de grondeigenaar. Dit zorgt continu voor een veelvoud aan papierwerk en extra bureaucratie, een situatie die baat heeft bij meer duidelijkheid dus. Operational-leaseconstructies zijn voor situaties waarin een bedrijf niet gekocht of gehuurd wordt door het bedrijf dat er zit, maar geleaset. Ook hier hoopt de NVB nu meer overzicht te creëren.

Belangrijke stappen
Vanzelfsprekend zitten zowel consumenten als bedrijven nog regelmatig met vragen als het aankomt op financiering van zonnepanelen en ander verduurzamingsmaatregelen. Desalniettemin maken ontwikkelingen als deze duidelijk dat er meer en meer aandacht bestaat voor dit probleem en bovenal dat de financiële sector bereid is mee te denken. Er kan nog veel verbeterd worden als het aankomt op de financiering van zonne-energie, maar er worden duidelijk belangrijke stappen genomen.

Solar Solutions International 2020
Wilt u meer te weten komen over de vele verschillende financiële constructies, problemen en oplossingen hiervoor in de zonne-energiesector? Komt u dan vooral naar Solar Solutions International 2020, de grootste zonne-energievakbeurs van Noordwest-Europa. Hier presenteren bedrijven niet alleen hun nieuwste en belangrijkste innovaties, maar kunt u ook uw kennis verbreden dankzij zo’n 100 seminars en workshops. Hiermee is de beurs ook hét moment om uw netwerk uit te breiden. Solar Solutions International vindt plaats van dinsdag 17 t/m donderdag 19 maart in de Expo Haarlemmermeer; tickets kunt u hier verkrijgen.