Ook Nederland Fit for 55%

29.07.2021 Teun Bokhoven

Ook Nederland Fit for 55%

Zoals de rechter de Nederlandse staat en de bedrijven op de rails zet om meer te verduurzamen, zo zet de Europese Commissie nu de toon voor een op de toekomst gericht klimaatbeleid. Een beleid dat de urgentie onderstreept en een forse stap voorwaarts zet in de oplossing van het klimaatprobleem en tegelijkertijd inzet op een omvangrijke economische transitie. De EU als gids en Nederland als volger.

Toen Rutte een paar jaar geleden Europa introk om zijn collega’s te overtuigen in te zetten op een 55% doelstelling heeft hij zich waarschijnlijk niet gerealiseerd hoe die oproep de Europese Commissie aan zou spreken. Onder inspirerend leiderschap van Frans Timmermans en Diederik Samson heeft de Commissie nu een pakket van maatregelen gepresenteerd waar het 'groenste kabinet ooit' nog een voorbeeld aan kan nemen. Want laten we eerlijk zijn; na de mooie doelen in het Klimaatakkoord hebben we het toch weer een beetje laten zitten en lijken we meer over klimaatmaatregelen te praten dan ze uit te voeren.

Gunstige timing
Dit nieuwe 'Fit for 55%' pakket uit Brussel geeft echter weer een nieuwe impuls en inspiratie en creëert een gelijk Europees speelveld. Een prijs op koolstof, een premie voor koolstofreductie en een sociaal fonds om iedere burger en MKB-er hierin mee te nemen. En de overall EU-doelstelling voor duurzame energie in 2030 wordt opgehoogd van 32% naar 40%. We hadden het zelf kunnen bedenken.

De timing van dit pakket is goed voor Nederland. We kunnen nu de hoofdlijnen van dit EU pakket in een nieuw groen regeerakkoord verankeren. Misschien ook wel een Klimaatakkoord 2.0 waarin vooral de mobiliteit, de land- en tuinbouw en de gebouwde omgeving een extra uitdaging tegemoet kunnen zien. Prima gelegenheid om de weeffouten in ons huidige systeem op te lossen. Energiebelasting voortaan gebaseerd op CO2-gehalte van de energiedrager, een noodwet om de energie-infrastructuur met voorrang door vergunningstrajecten te leiden en de financiering daarvan tot een maatschappelijke prioriteit verheffen.  En natuurlijk doorgaan met ondersteuning van duurzame opwekking, energiebesparing en stimuleren van flexibiliteit en energieopslag.

Les uit trekken
De eerste jaren van de uitvoering van het Klimaatakkoord hebben ons veel geleerd. We weten inmiddels wat we kunnen verbeteren om de energietransitie te versnellen. Het EU-pakket gaat ons daarbij zeker helpen. De piketpalen zijn geslagen; we weten waar we heen gaan en hoeven niet meer bang te zijn voor een ongelijk speelveld. Ook Nederland helemaal fit voor 55%!