Op een na grootste zonnepark ter wereld geopend in China

05.10.2020 Joyce Beuken

Op een na grootste zonnepark ter wereld geopend in China
Brett Sayles

In China is een zonnepark geopend met een capaciteit van 2,2GW, meldt Cnet. Het park is het op een na grootste zonnepark ter wereld, de nummer één ligt in India.

Het zonnepark heeft een capaciteit van 2,2 GW. Daarmee is het park op één na het grootste ter zonnepark wereld, met het 2,245GW Bhadla-zonnepark van India als de grootste. Tot nu toe was het grootste zonnestation van China het Tengger Desert Solar Park, met een vermogen van 1,54GW. Ter vergelijking: het grootste zonnepark in de VS heeft een capaciteit van 579MW.

De Chinese president Xi Jinping heeft vorige week toegezegd dat China tegen 2060 koolstofneutraal zal zijn. Deze week werd er een bescheiden maar tastbare stap gezet in het bereiken van dit doel, toen de grootste zonnecentrale van het land ooit werd aangesloten op het net in de noordwestelijke provincie Qinghai.

Supergrid

De centrale bevat tevens een energieopslag, die een capaciteit van 202,86 MWh heeft. De bouw van het project werd in september afgerond na slechts vier maanden. De zonnecentrale, een samenwerking tussen het Chinese hernieuwbare technologiebedrijf Sungrow en het staatsbedrijf Huanghe Hydropower Development, maakt deel uit van het plan van de Communistische Partij om een "supergrid" te creëren dat wind-, zonne- en waterenergie zal overbrengen van het westen van het land naar het veel dichtbevolktere oosten.

Koolstoffelijk overschot

De bijdrage van China is zowel een verrijking als een verplichting in de strijd tegen de klimaatverandering in de wereld. Het land is wereldleider op het gebied van zonne-energie, windenergie en waterkracht. Toch blijft het land enorm afhankelijk van steenkool. Alleen al in 2020 heeft de elektriciteitsindustrie van het land volgens de Global Energy Monitor 40GW-waarde in nieuwe kolencentrales voorgesteld, ongeveer gelijk aan de kolenproductie van Zuid-Afrika.