Op en neer naar Zuid-Afrika met een elektrische auto

04.05.2022 Jan de Wit

Op en neer naar Zuid-Afrika met een elektrische auto
©4X4ELECTRIC

Maarten van Pel en Renske Cox uit Helvoirt willen mensen inspireren om duurzamer te leven door de grenzen van elektrische mobiliteit te verleggen. Daarom hebben zij besloten om het 4X4ELECTRIC-project op te zetten. 40.000 kilometer van Nederland naar Zuid-Afrika en weer terug met een reguliere elektrische auto die ze onderweg opladen met flexibele lichtgewicht zonnepanelen.

Afgelopen zondag presenteerde het koppel de auto waarmee zij deze enorme reis willen gaan ondernemen. Met hun elektrische auto en een aantal flexibele lichtgewicht zonnepanelen willen 40.000 kilometer gaan rijden, zonder laadpaal.

Dit willen ze gaan doen door de auto van DC naar DC te laden, oftewel de stroom niet eerst omzetten van gelijk- naar wisselstroom. Zo moet er minder energie verloren gaan en denken ze hogere off-grid laadsnelheden te kunnen halen. Samen met partners als Venema E-mobility Charge System gaan ze deze nieuwe off-grid laadtechniek testen vanaf juni.

Cox en Van Pel reden eerder al elektrisch naar Frankrijk op en neer, maar kiezen nu voor een uitdaging die nog wel een paar niveaus hoger ligt. Toch willen zij via West-Afrika naar Zuid-Afrika rijden. Om vervolgens via Oost-Afrika en het Midden-Oosten weer terug naar Nederland te rijden.

Het antwoord op range anxiety
Veel mensen durven nog geen elektrische auto te kopen omdat zij range anxiety ervaren, de angst om stil te komen te staan wanneer er een over een langere afstand wordt gereden met een elektrische auto.

Om daar een antwoord op te geven zal het stel niet alleen een enorme afstand overbruggen, maar ook de mooie remote plekken van de Afrikaanse natuur bezoeken. Hiervoor werken ze samen met Aviloo die innovatieve techniek levert om data over de accu van de auto live in te zien en te delen gedurende de reis.

Tijdens hun reis zullen zij andere initiatiefnemers bezoeken die bijdragen aan de Sustainable Development Goals. Zo willen ze in beeld brengen wat een goed initiatief om te verduurzamen kenmerkt. “Dit alles doen we met als hoger doel om praktische tips en tools te verzamelen die iedereen kan toepassen om zijn of haar leven en bedrijf te verduurzamen”, aldus Cox.

Van 29 augustus tot en met 10 september 2022 zullen Van Pel en Cox eerst nog een minireis maken door Nederland. Dan willen ze de techniek en opstelling testen, maar ook hier duurzame projecten bezoeken en met mensen in gesprek gaan om zich te laten inspireren. Vanaf dinsdag 1 november 2022 zullen zij vertrekken richting het land van Kaap de Goede Hoop.