Op naar subsidievrij bouwen: in gesprek met Joris Besseling

21.01.2020

Op naar subsidievrij bouwen: in gesprek met Joris Besseling

Met het verdwijnen van subsidies in de zonne-energiemarkt, zal de focus de komende jaren onvermijdelijk verschuiven. Tijd om dus te kijken naar de flexibiliteit op het net, redispatching en congestiemanagement. De perfecte man om hier over te spreken? Joris Besseling.

Besseling spreekt op 29 januari namens TenneT op de Solar Business Day in het Bimhuis. Zijn lezing heeft de naam ‘Subsidievrij bouwen: actief worden op de energiemarkt’. Balancering, de groothandelsmarkt en het belang van zonneparken: het komt allemaal aan bod.

Barrières
Voordat Joris zijn presentatie op de Solar Business Day geeft, spreken wij hem alvast om vooruit te blikken. “Op de Solar Business Day wil ik voornamelijk echt naar de long term kijken voor partijen die in die markt willen stappen. Welke barrières zijn er? Waar dien je rekening mee te houden? Er kunnen uiteraard vragen gesteld worden, maar dát is echt mijn focus.”

Gezonde energiemarkt
Bij de netbeheerder werkt Joris voor de afdeling Market Development. “TenneT is natuurlijk vooral bekend als beheerder van de hoogspanningsmarkt. Het is echter ook onze verantwoordelijkheid om voor een gezonde energiemarkt te zorgen. Wij kijken dus naar hoe die markt werkt. Binnen TenneT heb je namelijk de afdeling Market Development en dát is waar ik nu twee jaar werk en elektriciteitsmarktmodellen ontwikkel.”

Redispatch
Wat voor onderwerpen komen er bij die modellen zoal langs? “Ik denk dat te weinig mensen weten van de grootte van redispatching. Dat heeft een groeiend belang, al is de balanceringsmarkt bij meer mensen bekend. Maar redispatching heeft nu al bijna een vergelijkbare grootte als balancering. Die laatste is uiteraard belangrijk, maar vooral ook heel stabiel. Uiteindelijk proberen wij met redispatch markten te koppelen, waarbij je ook kijkt naar hoe je de liquiditeiten van de groothandelsmarkt kunt aanwenden.”

Flexibiliteit
Wat komt er de 29ste nog meer aan bod? “Ik wil me eigenlijk op twee zaken richten. Ten eerste wil ik inzoomen op flexibiliteit. Hoe gaat dit zich de komende jaren ontwikkelen? Want we zien die behoefte groeien en tegelijkertijd zie je dat de aanbieders uitfaseren. Ook is er de vraag hoe dit ingevuld gaat worden door nieuwe technologie: opslag, zonneparken, et cetera. En dan moet je kijken hoe dat straks gaat zónder subsidie.”

Groothandelsmarkt & congestie
Joris vervolgt: “Ten tweede wil ik het hebben over de groothandelsmarkt. Dat maakt namelijk echt de bulk uit van die sector.  Je wil ervoor zorgen dat er geen barrières zijn als het aankomt op opslag en zonneparken, maar ook dat die prijzen goed verlopen. Dus dat ze omhoog kunnen in bijvoorbeeld de avond en omlaag in de middag.”

Duurzaam
Opslag, zonneparken: duurzaamheid klinkt als een vanzelfsprekendheid in deze discussie. Joris beaamt dit. “Duurzame markten zijn belangrijk in deze hele kwestie als partner. We willen ook echt dat iedereen mee kan doen: zon, wind, congestiemanagement. Een interessant voorbeeld is dan bijvoorbeeld Noord-Nederland en de problematiek die je daar hebt met betrekking tot congestie.”

Solar Business Day 2020
Dutch New Energy Research presenteert op de Solar Business Day het Solar Trendrapport met daarin de belangrijkste statistieken en onderzoeksresultaten over de zonne-energiemarkt. Verscheidene sprekers, zoals natuurlijk Joris Besseling, maar ook Ru Jialin van de China Photovoltaic Industry Association en André Jurjus van Netbeheer Nederland, komen aan het woord.

Heeft u nog geen tickets bemachtigd voor de Solar Business Day? Dan kunt u deze hier aanschaffen voor €525,- exclusief BTW. Wees er echter snel bij: het gaat hard met de laatste tickets! De Solar Business Day vindt plaats op 29 januari in het iconische Bimhuis in Amsterdam.