Opwek rond snelweg kan tot 4 terawattuur opleveren

15.06.2021 Jan de Wit

Opwek rond snelweg kan tot 4 terawattuur opleveren
Bron: Rijkswaterstaat

De grond rondom Nederlandse snelwegen bestaat nu nog vaak uit vangrails en begroeiing, maar biedt veel ruimte voor de opwek van hernieuwbare energie. NOS vroeg Rijkswater (RWS) naar de potentie en kwam erachter dat het gaat om 1,5 tot 4 terawattuur, mogelijk genoeg voor meer dan een miljoen huishoudens.

Veel gemeenten en provincies kloppen bij RWS aan voor de invulling van de Regionale Energie Strategieën. Die leveren vaak discussies op, omdat lang niet iedereen het eens wordt over de opweklocaties van hernieuwbare energie.

Rijkswaterstaat (RWS) onderzoekt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hoe de grond het beste kan worden gebruikt. Het RWS-bezit komt uit op ongeveer 41.000 hectare grond en bijna 1,5 miljoen hectare water dat deels geschikt is voor energieopwekking.

Pilots
"We moeten eerst een aantal zaken goed uitzoeken", zegt Sten Heijnis, programmamanager hernieuwbare energie bij RWS, tegen de NOS. "De verkeersveiligheid en de doorstroming staan wat ons betreft voorop. We willen niet dat er onveilige situaties op de weg ontstaan."

In tien pilots wordt daarom gekeken wat de effecten zijn. "Hoe zet je bijvoorbeeld zonnepanelen neer dat ze niet schitteren, mensen er in het verkeer geen last van hebben en voorkom je geluidsoverlast? Maar er is potentie", zegt Heijnis. "Er zijn genoeg plekken die je kunt benutten voor zonne-energie."