Overeenstemming bereikt grond grootste zonnepark Nederland

03.12.2020

Overeenstemming bereikt grond grootste zonnepark Nederland

Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Bergen heeft overeenstemming bereikt met Provincie Limburg over de aankoop van provinciale bezittingen. Dit is een flinke stap voor de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer, waar gemeente Bergen al enkele jaren mee bezig is.

Gemeente Bergen wil in 2030 als eerste gemeente in Limburg energieonafhankelijk zijn. Dit betekent dat de volledige energieopwekking plaatsvindt binnen de eigen gemeentegrenzen. Het totale verbruik van de gemeente is 1,74 Petajoule (omgerekend circa 483333 MWh). Met de ontwikkeling van het grootschalige Energielandgoed Wells Meer doet zich een kans voor om in één keer 50% van de genoemde ambitie te verwezenlijken, oftewel 0.87 Petajoule op te wekken.

Gebiedsontwikkeling natuurinclusief

De realisatie van het project resulteert in het grootste zonnepark van Nederland. Momenteel draagt Vlagtwedde in Groningen die titel. Het doel is om het gebied in de gemeente Bergen op de juiste landschappelijke en natuurlijke wijze in te richten en te beheren en daarbij onder andere natuurinclusieve landbouw mogelijk te maken.

Vervolgstappen

15 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de aankoop van de gronden waarna uiterlijk 31 december 2020 de akte bij de notaris passeert. Volgens planning wordt in februari 2021 het nieuwe bestemmingsplan voor het Energielandgoed vastgesteld. Voor de gebiedsontwikkeling ‘Groene Rivier’ werken alle betrokken partijen aan de totstandkoming van een afsprakenkader dat geldt voor de diverse maatregelen waar we de komende jaren aan gaan