Overheden en bedrijven maken zich klaar voor COP27, wat staat er te gebeuren?

07.11.2022 Max Muller

Overheden en bedrijven maken zich klaar voor COP27, wat staat er te gebeuren?
©COP27

Op 6 november zal editie 27 van de Conference of the Parties (COP27) van start gaan in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Tijdens deze conferentie zullen representanten van landelijke overheden en industrieën praten over wat men aan klimaatverandering wil doen. Hierbij zullen de overeenkomsten en klimaatbeloften van vorige edities van de COP – in het bijzonder die van Parijs in 2015 – geëvalueerd worden.

De eerste COP vond in 1992 in Rio de Janeiro. Sindsdien zijn regeringsleiders en bedrijfsprominenten tientallen keren samengekomen om het klimaatprobleem te bespreken. Zaken als klimaatmitigatie – en adaptatie komen bij elke editie aan de orde. In recentere edities is het heikele punt van financiering aan ontwikkelingslanden door moderne en rijke naties steeds belangrijker geworden.

Ook in Sharm-El-Sheikh zal hier naar verwachting veel aandacht aan worden besteed. Ontwikkelingslanden hebben aangegeven veel waarde te hechten aan de hoogte en voorspelbaarheid van de klimaatfinanciering door rijke landen. Tot nu is er nog veel onduidelijkheid over.

De ontwikkelingslanden hebben een minimum van 100 miljard dollar per jaar aan geld voor hernieuwbare energieprojecten geëist. De Nederlandse regering heeft in dit kader aangegeven de klimaatsteun vanaf 2025 te verhogen, al zetten NGO's daar vraagtekens bij.

Elektrificatie en investeringen cruciaal
Op 14 november zal het Internationaal Energieagentschap (IEA) op de COP aanwezig zijn om te praten over het belang en potentieel van de elektrificatie van processen die momenteel nog door fossiele brandstoffen gevoed worden. Volgens het IEA is elektrificeren van de industrie belangrijk om klimaatdoelen in zicht te houden.

Lees ook: IEA: ‘In 2050 kan de energiemix voor de helft uit elektriciteit bestaan’

Eerder berichtte Solar365 al dat het energieagentschap voorspelt dat de mondiale energiemix in 2050 al voor de helft uit elektriciteitsconsumptie kan bestaan, ten opzichte van 20 procent op dit moment. De toegenomen vraag zal vooral toe te schrijven zijn aan de modernisering van opkomende economieën.

Buitenlandse investeringen zijn voor dit elektrificatieproces nodig, doordat zonneprojecten in ontwikkelingslanden duurder zijn dan projecten van dezelfde grootte in landen met geavanceerdere economieën. De kapitaalkosten in ontwikkelingslanden voor een dergelijk project zijn twee tot drie keer hoger dan een zonneproject in bijvoorbeeld Europa.

Dit onderstreept het belang van verhoogde investeringen in hernieuwbare energie – vooral dit decennium dienen deze investeringen worden opgehoogd. Die kunnen inzichtelijk worden gemaakt aan de hand van een vergelijking met de investeringen in fossiele energie. Op dit moment wordt voor elke euro die in hernieuwbare energie wordt geïnvesteerd, anderhalve euro in ontwikkeling van hernieuwbare energie gestopt.

In 2030 moet deze verhouding stukken schever zijn. Dan moet negen euro worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie, voor elke euro die naar fossiele brandstoffen gaat. Ook investeringen in fossiele energie blijven volgens het IEA in de toekomst dus nodig – maar wel veel minder dan op dit moment het geval is.

Laura Cozzi, hoofdmodelleur van het agentschap, benoemt dat vooral ontwikkelingslanden nog meer in hernieuwbare energiebronnen en -technologieën zouden kunnen investeren. Maar IEA-directeur Fatih Birol vindt dat er een ook een andere kant aan die medaille zit.

Hij vindt dat het belangrijkste doel van de aankomende COP27 zou moeten zijn dat welvarende landen deze ontwikkelingslanden financieel steunen met deze benodigde investeringen - mede doordat de eerstgenoemde groep landen voor het merendeel van de historische uitstoot van CO2 verantwoordelijk is.

Egypte als organisator
Mede doordat het ook een ontwikkelingsland is dat om klimaatsteun is gevraagd, is Egypte gekozen als land dat de COP deze keer organiseert. Het is de vijfde keer dat de COP in Afrika plaatsvindt. Volgens het IPCC is Afrika één van de kwetsbaarste regio’s ter wereld als het gaat om de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Sommigen hebben echter ook kritiek op Egypte als gastheer van de conferentie. Zo is het volgens Amnesty International daar slecht gesteld met de mensenrechtensituatie.