Overheid kondigt nieuwe visie op laad- en tankstations aan

17.01.2023 Brendan Hadden

Overheid kondigt nieuwe visie op laad- en tankstations aan

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers schrijft in een Kamerbrief dat het nieuwe beleid investeerders in zero-emissie mobiliteit meer zekerheid moet geven.

De belangrijkste aankondiging is dat tanken en laden voortaan als afzonderlijke kavels in de markt worden gezet. Dit houdt in dat er voor elke voorziening voortaan maar één aanbieder per ‘verzorgingsplaats’ (de plaatsen waar weggebruikers kunnen tanken, laden en uitrusten) mag zijn. Investeerders in snellaadstations kunnen er op deze manier vanuit gaan dat ze niet met andere aanbieders op dezelfde verzorgingsplaats hoeven te concurreren.

NVDE-voorzitter Olof van der Gaag juicht het besluit toe: “Door tanken en laden als aparte kavels in de markt te zetten, ontstaat er meer investeringszekerheid voor bedrijven. Dit is goed voor de ontwikkeling van snellaadnetwerken en geeft nieuwe spelers een eerlijke kans.”

De nieuwe visie sluit aan bij de doelstellingen van Nederland op het gebied van duurzame mobiliteit, namelijk: 100 procent verkoop van zero-emissie personenauto’s vanaf 2030. Voor de EU geldt hetzelfde doel vanaf 2035.