Overschot wafers en tekort glas dreigt

18.11.2020 Simone Tresoor

Overschot wafers en tekort glas dreigt

De groeiende vraag naar PV-systemen veroorzaakt problemen bij de levering van materialen, zo meldt PV InfoLink. Naast een verwacht overschot aan monokristallijne wafers zal er een groot tekort aan glas zijn. Dit kan grote gevolgen hebben voor de prijzen op de PV-markt.

Prijzenoorlog monokristallijne wafers

Na een reeks van industriële ongevallen bij polysilicium-fabrikanten, waardoor de productie zelfs stil kwam te liggen, stegen de prijzen in het derde kwartaal van dit jaar aanvankelijk met maar liefst 56%. Het directe gevolg was een prijsstijging van monokristallijne en polykristallijne wafers. Sindsdien is het aanbod in Xinjiang echter met de maand toegenomen en draaien de fabrieken weer op volle kracht. De wereldwijde vraag blijft echter hoog, waardoor er dit jaar maar een kleine prijsdaling te zien zal zijn.

Volgend jaar worden er een bescheiden aantal extra polykristallijne productielijnen geopend, maar aangezien er veel meer monokristallijn-aanbod dan -vraag zal zijn verwacht PV Infolink een nieuwe prijzenoorlog op het gebied van monokristallijne wafers.

Het aanhoudende geschil tussen China en de VS over dwangarbeid in Xinjiang zou in de toekomst opnieuw kunnen leiden tot tekorten van polysilicium. De Chinese polysiliciumcapaciteit zal naar verwachting in 2021 meer dan 85% van de wereldwijde markt bedragen, waarbij 50% uit Xinjiang komt. 

Glasprijzen stegen

Daarnaast meldt PV Infolink dat glasprijzen het laatste kwartaal de pan uitrezen. Dit vanwege het lage aanbod en de grote vraag. Bij een aanhoudend tekort zullen de prijzen voor PV-glas naar verwachting hoog blijven tot het eerste kwartaal 2021. Dit heeft er al toe geleid dat sommige PV-fabrikanten hun productie verlaagd of zelfs stopgezet hebben.

Rekening houdend met de tijd die nodig is voor het upgraden van ovens naar glas van groter formaat, zal de voorraad PV-glas waarschijnlijk te kort zijn. Met andere woorden: de beperkte glascapaciteit zal de zwakke schakel in de ontwikkeling van grootformaatmodules zijn.