Panelen weggehaald uit Deventer wegens esthetisch belang

17.05.2021 Joyce Beuken

Panelen weggehaald uit Deventer wegens esthetisch belang

Waar er momenteel aan de lopende band panelen gelegd worden, is het een des te opvallender beeld als je ze ergens weggehaald ziet worden, zoals afgelopen weekend in Deventer het geval was.

Bewoner Marco Slingerland had eerder van een ambtenaar te horen gekregen dat hij gewoon panelen zou mogen plaatsen. Op last van de gemeente zijn ze echter alsnog verwijderd, omdat ze niet bij de skyline van de stad zouden passen. Slingerland baalt van het besluit. “Ik deed dit niet om geld te besparen, maar voor de toekomst van mijn kleinkinderen.”

Gemeente neemt terug
Nadat hij twee jaar geleden in het pand in Deventer kwam wonen informeerde hij vrijwel meteen bij de gemeente naar de mogelijkheden om panelen te kunnen plaatsen. “Ik dacht dat het niet zou mogen, maar mij werd door een ambtenaar verteld dat dit pand geen monument is en dat ik zonder vergunning zonnepanelen mocht plaatsen. Ik heb er toen vorig jaar, samen met mijn onderbuurvrouw  Hilde Tempelman, dertien laten plaatsen.”

Panelen in Deventer worden weer van het dak verwijderd

In Deventer worden de panelen weer van het dak verwijderd

Slingerland en zijn buurvrouw genoten al van de besparing op energiekosten evenals de weet dat ze een steentje bijdroegen aan een duurzamere wereld, toen ze van de gemeente te horen kregen dat ze de panelen weg moesten halen.

Compensatie
Het bedrijf dat de panelen plaatste kwam ze ook weer weghalen. Het was volgens Slingerland voor het eerst dat ze dat moesten doen. De verwijderingskosten zijn door de gemeente betaald, net als de investering van Slingerland en zijn onderbuurvrouw. Maar de besparing van 100 euro die Slingerland maandelijks zag plaatsvinden is helaas verdwenen als sneeuw voor de zon.