Pentagon wil zonne-energie in ruimte opwekken

24.02.2021 Christian Sparboth

Pentagon wil zonne-energie in ruimte opwekken

Wetenschappers van het Amerikaanse Ministerie van Defensie hebben met succes een zonnepaneel zo groot als een pizzadoos in de ruimte stroom laten opwekken, zo meldt CNN. Het is een prototype voor een toekomstig systeem dat stroom rechtstreeks vanuit de ruimte naar de Aarde moet transporteren.

Het paneel, bekend als de Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module (PRAM), werd vorig jaar in een baan om de aarde gebracht. Het paneel is speciaal ontworpen om optimaal gebruik te maken van zonlicht in de ruimte, waar meer blauw licht in zit dan zonlicht dat al door de atmosfeer heen is gegaan. Hierdoor is het paneel veel efficiënter dan panelen op Aarde.

Genoeg voor een lampje

Het paneel van ongeveer 30 bij 30 centimeter zou in staat moeten zijn om 10 watt aan energie te leveren om terug naar de Aarde gestuurd te worden. Dat is nog maar net genoeg om een lampje mee aan te drijven, maar in de toekomst zouden er grote sets van deze panelen gelanceerd moeten worden. Uiteindeljk zou dit een manier moeten worden om snel stroom te leveren aan gebieden op Aarde waar dit nodig is, zonder rekening te hoeven houden met de beperkingen van een stroomnet.