Peter Deege (Sunbeam): "Groter worden is niet het doel"

23.04.2021 Joyce Beuken

Peter Deege (Sunbeam): "Groter worden is niet het doel"

Peter Deege is CEO bij Sunbeam, de in Zeist gevestigde ontwikkelaar en leverancier van ondersteuningssystemen voor zonnepanelen. Wij spraken Deege over het snelgroeiende bedrijf en, zoals hij zelf zegt, misschien wel het best bewaarde geheim in de markt.

Sunbeam richt zich steeds vaker op grote projecten. Zowel Deege als het bedrijf zijn ambitieus ingesteld. Waar liggen op dit moment de kansen voor het bedrijf?

“Sunbeam is de afgelopen jaren vooral sterk gegroeid met een aantal partners die de doordachte techniek van ons Nova systeem weten te waarderen. Toch is Sunbeam misschien wel het best bewaarde geheim in de markt, want bij een grote groep installateurs zijn wij nog onbekend. Hier ligt een mooie kans om nieuwe installateurs bij de hand te nemen en kennis te laten maken met ons assortiment. Traditioneel wordt er alleen gekeken naar de installatie fase, terwijl er in de fasen voor en na de installatie zoveel te winnen is. Mits je dit een beetje slim doet. Onze klanten weten ons te waarderen omdat wij de ondersteuning geven wanneer het ertoe doet.”

Hoe ziet dat proces eruit?

“Het begint bij een efficiënte manier van ontwerpen en het rekening houden met je ecologische voetafdruk. Zo proberen wij het aantal onderdelen te beperken, ervoor te zorgen dat deze zo weinig mogelijk ruimte in beslag nemen tijdens het vervoer en zorg te dragen dat er een zeer beperkte hoeveelheid restafval overblijft na installatie. Uiteraard is installatiegemak een vanzelfsprekendheid maar de bijkomende voordelen die Sunbeam biedt van efficiënte logistiek en het beperken van verpakkingsafval worden nog wel eens vergeten. Naast dat wij het meest sociale en duurzame bedrijf zijn in de branche, zijn we ook ambitieus: Wij willen tot de top 3 van Europa behoren. Hoe wij dit gaan bereiken? Door te blijven innoveren en kwaliteit te leveren.”

“Naast de verantwoorde manier van ondernemen, hechten wij ook veel waarde aan de ondersteuning die we klanten bieden. Wij denken in iedere fase van het project mee, van het voortraject tot en met de aftersales. Zo denken wij graag mee in de calculatiefase om tot het maximale rendement te komen en zijn wij altijd bereikbaar voor andere vragen. Daarnaast vind je ons ook regelmatig op het dak, bijvoorbeeld als het complex wordt, of als een installateur voor de eerste keer Sunbeam gebruikt.”

Sunbeam zet graag in op grote projecten. Is groei het belangrijkste voor jullie?

“Groter worden zien wij niet als doel op zichzelf. Beter, makkelijker, sneller en niet onbelangrijk: duurzaamheid. Dát zijn onze doelen.”

“Binnen de sector worden we ook geconfronteerd met de negatieve gevolgen van groei. Het gebrek aan kennis en kunde bij installerende partijen is hiervan een voorbeeld. Men neemt vaak onvoldoende de tijd om de mensen op het dak voldoende vaardigheden mee te geven om op een veilige manier een kwalitatief goede installatie af te leveren. Gelukkig wordt hier door partijen als Holland Solar hard aan gewerkt maar ook wij nemen onze verantwoordelijkheid. Wij zien het als onze plicht om de gebruiker goed te informeren en dit gaat veel verder dan een duidelijke installatiehandleiding. Zo zijn wij bereikbaar voor kundig advies op het moment dat het écht nodig is, niet alleen in de voorbereiding maar ook als je op het dak staat. Na een periode van bijna 10 jaar werkzaam te zijn geweest in het buitenland heb ik te veel projecten gezien waarbij er beknibbeld is op kwaliteit, met alle gevolgen van dien.”

Waar staan we met de Nederlandse zonnemarkt?

“Op dit moment zit Nederland in een versnelling. Nederland is daar een beetje laat mee, maar laten we daar niet over klagen en het in ons voordeel gebruiken. Landen als Duitsland, Italië, Spanje, België en Tsjechië waren ons misschien voor, maar daar kunnen wij nu mooi van leren. Sterker nog, een aantal landen begint aan een tweede solar-boom.”

Wat doet Sunbeam om haar ecologische voetafdruk te verminderen?

“Zoals ik eerder aangaf is duurzaamheid binnen Sunbeam een belangrijke pjjler. Zo is elk Sunbeam product dat op het dak terecht komt al CO2-neutraal. Sterker nog, onze gehele bedrijfsvoering is klimaatneutraal. Op dit moment zijn we hier uniek in maar we verwachten dat dit voorbeeld, net als onze uitvinding van de maatstok en het toepassen van standaard potentiaalvereffening, door de rest van de sector gekopieerd zal worden. We zien dit als een compliment. Het blijft me overigens wel verbazen dat er zo weinig gesproken wordt over duurzaamheid, we zitten tenslotte in een duurzame sector…”

“Bij duurzaamheid komt het aan op doorzettingsvermogen en passie. Wist je bijvoorbeeld dat de kunststof voeten onder onze systemen van 100% gerecycled materiaal zijn gemaakt? Bij de keuze voor nieuwe leveranciers nemen wij het aspect duurzaamheid ook mee. Wij kiezen bewust diegenen die maatschappelijk verantwoord ondernemen ook hoog op de agenda hebben staan. Bovendien sporen wij ook onze huidige leveranciers en logistieke dienstverleners actief aan om te verduurzamen.”

“Binnen de bedrijfsvoering zetten we deze duurzame ambities uiteraard ook door. Niet geheel verrassend hebben wij op ons bedrijfspand zonnepanelen liggen en zijn alle bedrijfsauto’s elektrisch. Dankzij onze Corporate Social Responsibility-manager blijven we ons op dit vlak ontwikkelen. Ook in onze bedrijfsdoelstellingen voor 2021 hebben we als KPI een CO2-reductie opgenomen waar we ons bedrijf en onze medewerkers aan het einde van het jaar op beoordelen.”

Welke nadelige gevolgen van de coronacrisis voelen jullie?

“Ik ben voorstander van denken in mogelijkheden en zie júíst de mogelijkheden als gevolg van de coronacrisis. Ik denk dat de consument, maar ook de politiek, zich door de coronacrisis steeds bewuster is geworden van de klimaatcrisis die zich steeds nadrukkelijker manifesteert. Wanneer we als branche kwaliteit blijven leveren, duurzamer gaan produceren en installeren dan staat niets ons in de weg om de komende jaren door te blijven groeien.”