Pilot met commerciële CO2-batterij

03.12.2021 Joyce Beuken

Pilot met commerciële CO2-batterij

Energy Dome wil de eerste commercieel levensvatbare CO2-batterij inzetten bij een demonstratieproject in thuisland Italië. Hiervoor werd middels crowdfunding 11 miljoen euro opgehaald. Dat schrijft Tech Crunch.

Langere termijn energieopslag vormt een probleem. Veel batterijtechnologie is gericht op laadsnelheid. Dat is een fundamenteel ander probleem dan hoe we 12 uur lang de energie van de zon op kunnen vangen, om die de volgende 12 uur gelijdelijk weer af te geven, terwijl de maan haar luie wandelingetje maakt tegen de nachtelijke hemel.

Ontladen in donker
Het bedrijf stelt dat de optimale laad/ontlaadcyclus van een CO2-batterij tussen de 4 en 24 uur ligt. Hierdoor is hij perfect voor dagelijkse en intra-dagelijkse cycli. Het bedrijf wijst erop dat hier een groeiende behoefte aan is die nog onvoldoende wordt bediend door bestaande batterijtechnologieën.

De bedoeling is vooral dat de CO2-batterij overdag wordt opgeladen wanneer er een overschot is aan door zonne-energie opgewekte energie, en vervolgens wordt ontladen tijdens de piekuren 's avonds en 's nachts, wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat zonne-energie kan leveren, aangezien de zon ’s nachts niet schijnt.

Lang leven
De operationele levensduur van de batterijen wordt geschat op ongeveer 25 jaar. De levensduur van de meeste andere oplossingen begint aanzienlijk af te nemen tegen de tijd dat de grens van één decennium wordt bereikt. De onderneming verwacht dat, gezien het kwaliteitsbehoud gedurende de levenscyclus van het product, de kosten voor de opslag van energie ongeveer de helft zullen bedragen van de kosten voor de opslag met lithium-ionbatterijen van vergelijkbare grootte.

De technologie erachter is bijzonder. Het bedrijf gebruikt CO2 in een gesloten cyclus waarbij het van gas in vloeistof verandert en weer terug in gas. Het bedrijf zelf is genoemd naar de koepelcomponent van de oplossing – een opblaasbare atmosferische gashouder gevuld met CO2 in zijn gasvorm.

Under pressure
Bij het opladen onttrekt het systeem elektrische stroom aan het elektriciteitsnet, dat een compressor aandrijft die CO2 aan de koepel onttrekt en deze samenperst, waarbij warmte vrijkomt. De warmte wordt opgeslagen in een apparaat voor de opslag van thermische energie. De CO2 wordt vervolgens onder druk vloeibaar gemaakt en opgeslagen in vloeibare CO2-vaten, bij omgevingstemperatuur, om de oplaadcyclus te voltooien.

Bij het ontladen wordt de cyclus omgekeerd door de vloeibare CO2 te verdampen, de warmte uit het thermische energieopslagsysteem terug te winnen en de hete CO2 te expanderen in een turbine, die een generator aandrijft. De elektriciteit wordt teruggevoerd naar het net en de CO2 blaast de koepel opnieuw op zonder uitstoot in de atmosfeer, klaar voor de volgende oplaadcyclus. Het systeem heeft een opslagcapaciteit van maximaal 200 megawattuur.