Pionier: Wouter Versluis

29.06.2021 Jan de Wit

Pionier: Wouter Versluis

Wouter Versluis, CEO van Eternergy, mag met recht een pionier van de zonne-energiesector genoemd worden. Sinds 2009 is hij al op diverse manieren en in verschillende functies werkzaam in de energiesector. Om de energietransitie te versnellen wil hij er met Eternergy voor zorgen dat zelfs op de meest ingewikkelde daken zonnepanelen komen te liggen. Voor Solar365 blikt hij terug én vooruit.

“Ik weet mijn begintijd nog goed, zo’n tien jaar geleden, toen zat de zonne-energiesector voor veel mensen nog in de hoek van de milieugekkies en de geitenwollensokkentypes”, zo memoreert Versluis. “Die zag je toen ook echt over de beurzen lopen. In die tijd moest je echt een visie hebben om zonnepanelen op je dak te leggen, pv was toen vijf keer duurder dan nu.

“De prijzen zijn hard gedaald en de zonne-energiesector is doorgegroeid tot een enorme industrie. Nu vindt iedereen het interessant, maar in het begin waren er maar weinig mensen die geloofden dat je geld kon verdienen met zonnepanelen.” Zo blijkt waar een beetje visie je kan brengen als ondernemer. “Op de beurzen liepen toen allemaal hele kleine partijtjes waarvan er inmiddels meerdere zijn uitgegroeid tot grote spelers.”

Douane
Een van de groeiziektes waar de branche tegenaan liep, was de onzekerheid bij de douane. “We kregen met importheffingen te maken waarvan niemand precies wist hoe dat zou uitpakken en dan was er nog het gedoe rondom de goederencodes. Dat was echt een ding. Als je het niet goed deed liep je risico dat je producten in beslag zouden worden genomen.

Ik werkte toen voor een groothandel en de hele branche belde met elkaar om de juiste goederencode te achterhalen, zodat de juiste goederencategorie erop stond voor de douane. Bleek later dat iedereen een code te gebruiken waar nul procent heffing op zat, terwijl op de juiste code zeven procent zat…”

Maatwerk
Zelf werkt Versluis nu met zijn Eternergy aan het verduurzamen van bedrijven, voornamelijk met zonne-energie. “Wij willen bedrijven van A tot Z ondersteunen met een haalbaarheidsstudie, subsidieaanvraag, financiering, projectmanagement of turn-key projecten.” Eternergy blinkt met name uit met daken die vanwege architectonische uitspattingen ongeschikt lijken voor zonnepanelen. “Wat je dan eigenlijk moet willen doen, is puzzelen tot het lukt.”

Versluis heeft het maatwerk leveren inmiddels uitgebreid met een onderneming, specifiek voor de zakelijke markt. “Samen met mijn compagnon Marcel de Groot ben ik onlangs het label Krachtdak begonnen. We richten ons op het realiseren van installaties in opdracht van de ‘traditionele installateur’. Als zij te druk zijn met eigen werk of het werk te complex vinden, ontzorgen wij hier totaal in.” Zo kan de expertise van Eternergy ook weer overvloeien in Krachtdak.

Veranderende dynamiek
De introductie van Versluis in de zonne-energiesector viel samen met een stevige groei, waar hij de komende jaren opnieuw van hoopt te profiteren. “Rond 2010 is de handel echt heel hard gaan groeien en je moet bedenken dat de omvormers van toen 10-15 jaar meegaan. Tussen nu en 2025 zijn die allemaal aan vervanging toe.”

Versluis denkt dat de dynamiek rondom zonnepanelen tegen die tijd gaat verschuiven. “Het gebruik van accu’s wordt normaler en slim thuisverbruik van energie zal meer gestimuleerd gaan worden. Wij bereiden ons daar op voor zodat we daar straks goed op kunnen inspelen, door bijvoorbeeld nu al systemen te verkopen die geschikt zijn om aan te sluiten op een accu.

“Ik denk dat je daar echt een flinke ontwikkeling in gaat zien. Grote projecten die veel zonne-energie opwekken zorgen ook voor grote problemen voor de netcapaciteit. De ontwikkeling van grote zonneparken wordt daardoor geremd. De groei van middelgrote projecten zie ik voorlopig nog wel doorzetten.”

Snelle groei
Dat de netcapaciteit omhoog moet, is evident. Maar wanneer gaat dit gebeuren? “Dat hangt natuurlijk van verschillende partijen af of dat nu al gaat gebeuren, maar onder het volgende kabinet zeker. Het zou mij echt niks verbazen als er al iets aan zit te komen. Er worden zo hard grote projecten met zonne-energie gebouwd. Netbeheerders hebben het daar moeilijk mee.

“Het net zit voor 80 procent vol en de bijkomende netproblemen kun je relatief makkelijk aan zien komen. De pieken worden steeds groter en het is daarom een kwestie van tijd voordat de overheid daar iets aan gaat doen. Ik woon zelf in Goeree Overflakkee, waar je inmiddels tien keer meer zonnepanelen dan inwoners hebt. Er zit een grens aan het opvangen van de piek van 11-13 uur, je moet daarom ook aan de slag met het laden naar batterijen en elektrische auto’s. Gezien de bouwsnelheid van alle zonne-energieprojecten zou ik echt zowel op accu’s inzetten als op gespreid energieverbruik.”