Plan: 50 keer zo veel zonne-energie in China

29.09.2020

Plan: 50 keer zo veel zonne-energie in China

China wil klimaatneutraal zijn in 2060. Dat zei president Xi Jinping vorige week tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Een aan de overheid gelieerde denktank heeft nu bekend gemaakt dat zonne-energie hierbij een grote rol gaat spelen.

Bloomberg meldt dat het Instituut voor Energie, Milieu en Economie van de Universiteit van Tsinghua voorziet dat de Chinese energietransitie de komende 15 jaar geleidelijk op stoom zal komen, om vervolgens sterk te versnellen vanaf 2035. In 2050 zullen kolencentrales geen rol meer spelen, wat opgevangen moet worden door veel meer energie uit niet-fossiele bronnen.

Op Twitter berekende onderzoeker Varun Sivaram dat het plan behelst dat de Chinese zonne-energiesector in 2060 vijftig keer zo groot zou zijn als nu. Gemiddeld genomen zou het land de komende 40 jaar 150 gigawattpiek aan zonnepanelen per jaar moeten installeren. Toch zou zonne-energie hierdoor niet de voornaamste energiebron in China worden. Het plan voorziet namelijk ook een verviervoudiging van het aantal kerncentrales in China, waardoor de nucleaire sector nipt bovenaan terecht komt.

Om het doel te bereiken zal in 2025 al 20% van de Chinese energievoorziening uit niet-fossiele bronnen moeten komen, vijf jaar eerder dan gepland. Ook zal er de komende 30 jaar een slordige 12.500 miljard euro aan investeringen moeten worden gedaan. Vooruitlopend hierop zijn Chinese duurzame bedrijven de afgelopen week al flink in waarde gestegen op de beurs.